Η ηλεκτρονικής μας εφημερίδα ¨Μαζί...¨

..

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Κουζίνα-Μαγειρική



Βασιλόπιτα με γιαούρτι και σιρόπι λεμονιού

Υλικά:

2 ½ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ½ κουταλάκι, 1 φλιτζάνι ψιλή ζάχαρη, 1 φλιτζάνι γιαούρτι αυθεντικό στραγγιστό, ½ φλιτζάνι γάλα Δέλτα, 2 αβγά χτυπημένα, 1 κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη, ½ φλιτζάνι αφέψημα από μαχλέπι.

Για το σιρόπι:

1 ¼ φλιτζάνι ψιλή ζάχαρη, ¼ φλιτζανιού νερό, φλούδα 1ος λεμονιού σε λεπτές λωρίδες, ¼ φλιτζανιού χυμό λεμονιού, φλούδα λεμονιού σε λεπτές λωρίδες.

Εκτέλεση:

Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς για να ζεσταθεί. Αλείψτε με βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 23 εκ. Στρώστε τη βάση με λαδόκολλα και αλείψτε τη με βούτυρο. Ανακατέψτε στο μίξερ το αλεύρι, το μπέικον, τη ζάχαρη. Προσθέστε το γιαούρτι αυθεντικό στραγγιστό, το γάλα Δέλτα, το μαχλέπι, τα αβγά και τη μαστίχα.

Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο και στη συνέχεια σε δυνατή, όσο περισσότερο μπορείτε, για να γίνει αφράτο. Βάλτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε το για μια ώρα.

Στο μεταξύ φτιάξτε το σιρόπι ως εξής: ανακατέψτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ώσπου να διαλυθεί η ζάχαρη. Μην αφήσετε το σιρόπι να πάρει βράση. Σιγοβράστε το ώσπου να δέσει. Διατηρήστε το ζεστό. Βγάλτε τις φλούδες του λεμονιού πριν σερβίρετε. Μπήξτε ένα πιρούνι ή μαχαίρι για να δείτε αν έχει ψηθεί η βασιλόπιτα. Βγάλτε τη από το φούρνο και περιχύστε τη με το μισό από το σιρόπι. Αφήστε τη να πιει για 20 λεπτά.

Σερβίρετε με έξτρα σιρόπι και γαρνίρετε με το ξύσμα του λεμονιού, με το οποίο μπορείτε να γράψετε και τον αριθμό 2006, δηλαδή της νέας χρονιάς.

Ειρήνη Τσαντήλα – Ε2

Λουκουμάδες

Υλικά
5 ½ φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά μαγιά
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό για τη μαγιά
χλιαρό νερό όσο παίρνει για τη ζύμη
1 κουταλάκι αλάτι
λάδι για το τηγάνισμα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι νερό
Κανέλλα

Εκτέλεση

- Κοσκινίζετε το αλεύρι και του προσθέτετε το αλάτι.
- Διαλύετε τη μαγιά στο νερό και αφήνετε 10-15 λεπτά.
- Κάνετε ένα λάκκο στη μέση του αλευριού και ρίχνετε εκεί τη μαγιά.
- Ανακατεύετε και σιγά-σιγά ρίχνετε νερό μέχρι να γίνει ένας χυλός ούτε πηχτός ούτε αραιός.
- Αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
- Βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε μία κουταλιά της σούπας, κάθε φορά, ζυμάρι.
- Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν τα βγάζετε και βάζετε τα επόμενα.
- Εν τω μεταξύ, σε μία κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το μέλι και το φλιτζάνι με το νερό και αφήνετε να βράσει, να γίνει σιρόπι.
- Ρίχνετε το σιρόπι πάνω από τους λουκουμάδες και πασπαλίζετε με κανέλλα.

Παναγιώτα Παπόγλου - Ε2
Θανάσης Γιακουμάκης - ΣΤ2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.