
Μεγάλες επιτυχίες του 20ου αιώνα
Στις 29 του Μάη του 1953, ο Εδμόνδος Χίλλαρυ και ο ορειβάτης οδηγός του Τεν-Σιγκ, προσέφεραν στην ανθρωπότητα την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής της γης: του Έβερεστ (8.882 μ.). Χάρη στο θάρρος και στη μανιώδη ορμή τους, νίκησαν τη «Στέγη του κόσμου» και συνέβαλλαν σημαντικά στη γνώση των προϋποθέσεων ζωής του ανθρώπου σε μεγάλο ύψος.
Στις 22 Σεπτέμβρη του 1965 μία ατσαλένια σφαίρα διαμέτρου 5,7 μ. , μέσα στην οποία ζουν κλεισμένοι 6 άντρες, ακουμπά στο βυθό, στο πέλαγος του ακρωτηρίου Φερρά, στη γαλλική ακτή της Μεσογείου. Το πείραμα «Προηπειρωτικό» που αποφάσισε ο διοικητής Ζακ Υβ Κουστώ, ήταν το πρώτο από τα σπουδαία πειράματα της υποθαλάσσιας ζωής που ανέλαβε ποτέ άνθρωπος. Το μέλλον του πλανήτη μας κρύβεται στα βάθη των θαλασσών, γιατί ένα μέρος από τα εκατομμύρια κατοίκους που θα έχει η γη, εκεί θα βρει την τροφή του.
Στις 21 Ιουλίου 1969 το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» με τον κυβερνήτη του Νηλ Άρμοστρογκ προσγειώνεται στη Σελήνη.
Εκεί βρίσκεται σ’ έναν παράξενο κόσμο. Το φεγγάρι είναι ψυχρό και άγονο. Ένας κόσμος μουντός και σταχτής, με μαύρες σκιές.
Ακόμη και τη μέρα ο ουρανός πάνω από το φεγγάρι είναι μαύρος.
Δεν υπάρχει ατμόσφαιρα για να τον κάνει γαλάζιο. Στο φεγγάρι βασιλεύει η σιωπή, δεν υπάρχει αέρας για να μεταφέρει τον ήχο.
Μια μέρα περισσότεροι άνθρωποι θα προσεληνωθούν, θα φτιάξουν μη επανδρωμένα διαστημόπλοια, για να μεταφέρουν υλικά, για το χτίσιμο μονίμων σεληνιακών βάσεων από τις οποίες θα εκτοξευθούν πελώρια διαστημόπλοια για την Αφροδίτη και τον Άρη.
Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη
«Τέλος δεν έχει η αγάπη»
ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ - Ε2

Η διατροφή μας είναι, πολύ σημαντική γιατί βάζει τις βάσεις των συνηθειών όλης της ζωής. Υγεία δε σημαίνει να στερούμαστε μόνο να επιλέγουμε σωστά τις τροφές μας.
Πρέπει να τρώμε ισορροπημένα και να περιλαμβάνουμε στο διαιτολόγιο μας πολλά είδη τροφών.
Καλό είναι να αποφεύγουμε τα πολλά ζωικά λίπη όπως του κρέατος, των γαλακτοκομικών, των αυγών.
Οι τροφές που τρώμε πρέπει να έχουν πολλές φυτικές ίνες, όπως τα χορτάρι
σαλάτες και τα φρούτα.
Οι τροφές πρέπει να μαγειρεύονται με απλό τρόπο και να μην τρώμε συχνά τηγανιτά και τσιγαριστά.
Πρέπει να αποφεύγουμε το πολύ αλάτι στο μαγείρεμα και να προσπαθούμε να μη βάζουμε καθόλου στο πιάτο.
Το πρωινό μας αν είναι σωστό και πλήρες μας δίνει τη σωστή ενέργεια για υποχρεώσεις της ημέρας.
Τα γλυκά μας παχαίνουν και χαλάνε τα δόντια μας γι' αυτό καλό είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση τους.
Το νερό είναι απαραίτητο γιατί το χρειάζεται ο οργανισμός μας γι' αυτό πρέπει να πίνουμε αρκετό.
Γνωρίζουμε ότι σε ορισμένα τρόφιμα γίνεται χημική παρέμβαση.
Για να προστατευτούμε από τα χημικά πρόσθετα των τροφίμων πρέπει:
α) Να προτιμάμε τις απλές μορφές συντήρησης, όπως η κατάψυξη από τις χημικές,
β) Κα αποφεύγουμε τα προκατασκευασμένα τρόφιμα όπως προμαγειρεμένα φαγητά και κονσέρβες.
γ) Να προτιμάμε να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά στην εποχή τους.
δ) Να ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης και λήξης των τροφίμων.
ΣΤ2
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.