Η ηλεκτρονικής μας εφημερίδα ¨Μαζί...¨

..

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Έθιμα

Αιγαιοπελαγίτικα έθιμα

Απ’ τους μαθητές της Γ’ τάξης

Στο Λασίθι ο ξένος που θα μπει πρώτος στο σπίτι την πρωτοχρονιά κρατά μια πέτρα και τη βάζει στη μέση του σπιτιού, λέγοντας: « καλημέρα στην αφεντιά σας, καλή αγία αρχιμενιά».

Δέχεται τα κεράσματα από τους οικοδεσπότες και φεύγει για να επαναλάβει τα ίδια σ’ άλλο σπίτι

(Μαρίνης, Κων/νος, Ν. Πάντζαλης, Ηλίας, Άγγελος,)

Για τα μεγάλα νησιά του Β. Αιγαίου

Στην Αγιάσο της Λέσβου αφήνουν όλη τη νύχτα το τραπέζι στρωμένο για να πάει ο Άγιος Βασίλης. Μέσα στην καπνοδόχο βάζουν ένα μακρύ ξύλο για να έχει ο Άγιος σκαλοπάτι και να μπορεί να κατέβει.

Στη Λήμνο την παραμονή Πρωτοχρονιάς απλώνουν κριθάρι κάτω απ’ τα αστέρια για να εξασφαλίσουν καλή σοδειά.

(Χρήστος, Έλενα, Μάριος, Χρύσα)

Για τις Κυκλάδες

Στις Κυκλάδες θεωρούν καλό σημάδι να φυσάει βοριάς την πρωτοχρονιά. Επίσης θεωρούν καλό σημάδι να έρθει στην αυλή τους περιστέρι τη μέρα αυτή. Σε μερικά χωριά όταν πλένονται το πρωί της πρωτοχρονιάς αγγίζουν το πρόσωπό τους μ’ ένα σίδερο για να είναι όλο το χρόνο σιδερένιοι.

Στην Αμοργό, το ποδαρικό για τη νέα χρονιά το κάνει ο ίδιος ο νοικοκύρης, καθώς γυρίζει από την εκκλησία μ’ ένα εικονισματάκι στο χέρι. Μπαίνει δυο βήματα μέσα στο σπίτι, λέγοντας «Μέσα καλό!» και ρίχνει ένα ρόδο στο πάτωμα για να σπάσει. Ο συμβολισμός αυτού του εθίμου είναι η ευημερία και η αφθονία.

Στην Κύθνο την παραμονή του Αγίου Βασιλείου τρώνε στάρι βρασμένο με μέλι.

(Μαρία, Αντωνία, Ν. Τσιρδήμου, Νικόλας, Γιάννης)

Για τα Δωδεκάνησα

Στην Κάρπαθο, του Αγίου Βασιλείου βάζουν άσπρο σκύλο πρωί-πρωί μέσα στο σπίτι και του δίνουν να φάει μπακλαβά. Σύμφωνα με την παράδοση θα σε «σκυλιάσει το σπίτι και θα θεριέψουν οι άνθρωποί του.

(Γεωργία, Ελένη, Παναγιώτης)


Έθιμα με ρίζες αρχαιοελληνικές

Ο στολισμός του δέντρου είναι ευρωπαϊκή συνήθεια, αλλά οι Έλληνες το αποδέχτηκαν γιατί ως έθιμο, δεν ήταν ξένο.

Από τους αρχαίους χρόνους ο λαός μας στόλιζε το σπίτι του με κλαδιά αειθαλών δέντρων, κυρίως με την ελιά ή το πουρνάρι. Πάνω στα κλαδιά έβαζαν ό, τι υπήρχε εκείνη την εποχή κυρίως φρούτα και καρύδια.

Από τα κλαδιά των δέντρων έπαιρναν οι ένοικοι του σπιτιού τη ζωτικότητα και τη δροσιά.

Την πρωτοχρονιά έριχναν φύλλα των δέντρων στη φωτιά και από τον κρότο τους καταλάβαιναν αν αυτός που το πέταξε θα είναι γερός ή θα αρρωστήσει τον καινούργιο χρόνο.

Τα φύλλα που έκαναν κρότο σήμαιναν υγεία, ενώ τα άλλα προμήνυαν κάποιο κακό ή κάποιο φόβο ότι κάτι δε θα πάει καλά μ’ αυτόν που έριξε το φύλλο στη φωτιά.


Γ’ ΤΑΞΗ

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΤΑΞΗΣ

Χριστουγεννιάτικες ευχές

Στέλνουμε απ’ την καρδιά μας
Να είστε πάντα υγιείς
Κι ευτυχισμένοι όλοι εσείς.

Κι αν έρθουν δύσκολοι καιροί
μη χάνετε την ελπίδα
σαν κυπαρίσσια μείνετε
όρθια στην καταιγίδα.

Δυο λέξεις μια ζεστή αγκαλιά
φτάνουν να ζεσταθεί η καρδιά
στης χειμωνιάς τα βράδια.

Καλή χρονιά ευχόμαστε
εμείς η Τρίτη τάξη
κι όσες ευχές απλόχερα
οι άλλοι θα σας πούνε
εμείς απλά ευχόμαστε
Αλήθεια να γεννούνε.


Τα έθιμα ενός νησιού της Αγγλίας του Όλντενυ

Από τη πρώτη του Δεκέμβρη οι νησιώτες στολίζουν τα σπίτια τους και τη πόλη με όμορφα στολίδια. Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν να φτιάξουν το φημισμένο κεικ των Χριστουγέννων που είναι φτιαγμένο με ξερά φρούτα στολισμένο με γλούσο, την πουτίγκα και μικρές τάρτες από φύλλο γεμισμένο σταφίδες που λέγονται (Mivse dies) pιeς πάις.

Την παραμονή των Χριστουγέννων μαζεύεται όλο το νησί στη πλατεία γύρω από το μεγάλο δέντρο και τραγουδάνε τραγούδια και κάλαντα. Μετά έρχεται ο Άγιος Βασίλης και μοιράζει φρούτα ξερούς καρπούς και δώρα στα παιδιά.

Την μέρα των Πρωτοχρονιάς οι τολμηροί βουτάνε στα κρύα νερά της Μάγχης και μετά πίνουνε ένα νησιώτικο ποτό φτιαγμένο από γάλα, αυγά, κονιάκ κα κανέλα.

Μπουζαλάκος Πέτρος – ΣΤ2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.