Κλιματικές Αλλαγές
Το κλίμα αλλάζει. Οι πάγοι στους πόλους λιώνουν, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει, ακραία καιρικά φαινόμενα μαστίζουν ολόκληρες περιοχές του πλανήτη αφήνοντας πίσω τους ανθρώπινα θύματα και υλικές καταστροφές. Όλοι συμφωνούν: οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταστροφικές.
Συγκριτική φωτογραφία του παγετώνα της Ουψάλα, στην Παταγονία της Χιλής, το 1928 και σήμερα.
Για το πρόβλημα ευθύνεται κυρίως η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο). Σήμερα ξέρουμε τι μας περιμένει αν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές ρύπων (αερίων του θερμοκηπίου) και αν δεν αλλάξουμε άμεσα το ενεργειακό μας μοντέλο.
Προσοχή, προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η συσσώρευση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε συνεχιζόμενη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασίες, πλημμύρες, επανεμφάνιση ασθενειών, καταστροφές καλλιεργειών και οικοσυστημάτων, καθώς και απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Οι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ήδη !!!
Πέρα από τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες όμως, ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει ενεργά στην αποτροπή των κλιματικών αλλαγών και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με κάποιες απλές, καθημερινές ενέργειες. Ας μη χάνουμε χρόνο λοιπόν.
Αλμπάνη Ασπασία
Ο κουμπαράς του νερού
Σκεφτείτε ως «κουμπαράς» του νερού, τις μικρές καθημερινές ενέργειες που μπορούμε όλου μας να κάνουμε για την εξοικονόμηση του νερού.
Μέσω αυτών των πράξεων μπορούμε να περιορίζουμε τη σπατάλη του νερού, η οποία κυριολεκτικά απειλεί το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.
• Ξεπλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μια λεκάνη με νερό, αντί κάτω από συνεχώς ανοικτή βρύση.
• Χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα.
• Προτιμούμε τα σύντομα ντους από τα πολύωρα μπάνια με γεμάτες μπανιέρες.
• Προτιμούμε να ποτίζουμε τον κήπο μας με ποτιστήρι και όχι λάστιχο.
Οι παραπάνω καθημερινές μας πράξεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση του νερού που τόσο πολύ χρειαζόμαστε.
Αυτές οι πράξεις μπορούν να αποδειχτούν ο «κουμπαράς» μέσα στον οποίο κάθε μέρα προσθέτουμε και από μια πράξη για να γεμίσει … νερό!
Τα λόγια δεν ξεδιψάνε … Οι Πράξεις ναι!
Λεμπέση Αγγελική, Μουζάκη Εύη
Ξεδιψώντας με θαλασσινό νερό
Αφαλάτωση είναι η διεργασία αφαίρεσης αλάτων από μια αλατούχα ουσία και κυρίως από αλατούχα ύδατα. Έτσι, η αφαλάτωση είναι μια μέθοδος ανάκτησης πόσιμου νερού από θαλασσινό νερό, υφάλμυρα ποτάμια και λίμνες.
Εφαρμόζεται κυρίως σε περιοχές με ξηρό κλίμα, φτωχές σε πόσιμο νερό και με πρόσβαση όμως σε θαλασσινό νερό. Η αφαλάτωση άρχισε να αναπτύσσεται κατά τον 20ο αιώνα με την εμφάνιση λειψυδρίας σε πολλές περιοχές της Γης.
Τον 18ο αιώνα, με την ανάπτυξη της ατμοπλοΐας, η αναγκαιότητα μεγάλης ποσότητας ύδατος στη χρήση των ατμομηχανών κατέστησε επιτακτική ανάγκη την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού ώστε να μη προκαλείται ταχύτατη διάβρωση των μηχανών. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αφαλάτωσης νερού δόθηκε στην Αγγλία το 1869. Η σπουδαιότητα αυτής της ανακάλυψης φάνηκε από το γεγονός ότι τον ίδιο αμέσως χρόνο οι Άγγλοι εγκατέστησαν τη πρώτη μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού ύδατος στο Άντεν για τις ανάγκες του στόλου τους. Ο πρώτος μεγάλος εργοστασιακός σταθμός αφαλάτωσης θαλασσινού ύδατος για εμπορική και βιομηχανική χρήση εγκαταστάθηκε στην Αρούμπα (τότε Ολλανδικές Αντίλλες) το 1930.
Αλμπάνη Ασπασία, Αλμπάνη Φωτεινή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.