Η ηλεκτρονικής μας εφημερίδα ¨Μαζί...¨

..

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Εργασίες


Μοντέρνος Καραγκιόζης

Ακόμα και σήμερα ο Καραγκιόζης, ο λαϊκός ήρωας που διασκέδασε γενιές και γενιές Ελλήνων με τα κατορθώματά του «ζωντάνεψε» στην ΕΡΤ-3. Ο λόγος για τη νέα εκπομπή «Παίζουμε Καραγκιόζη;» όπου κάθε Σάββατο στις 10:30 π.μ. συναντά τους μικρούς και μεγαλύτερους φίλους του, με βασικό καραγκιοζοπαίχτη, τον Αγάπιο Αγαπίου, ο οποίος ασχολείται με το θέατρο Σκιών από το 1970 και έχει μεταφέρει στο «πανί» από κλασικά θέματα έως … κόμικς !

Πώς «γεννήθηκε» όμως ο Καραγκιόζης; Κανείς δεν το ξέρει με ακρίβεια, αφού υπάρχουν πολλές εκδοχές. Μεταξύ άλλων, λέγεται ότι τον έφερε από την Κίνα τον 18ο αιώνα ένας Έλληνας Υδραίος – ο Μαυρομάτης. Πάντως, η πιο διαδεδομένη ιστορία της δημιουργίας του (η οποία βασίζεται μάλιστα, σε προφορικές παραδόσεις) αναφέρει τον θρύλο του Καραγκιόζη και του Χατζιαβάτη που ζούσαν στην Προύσα.

Ο Χατζιαβάτης, λοιπόν, ήταν εργολάβος οικοδομών και έχτιζε το σαράι του πασά της Προύσας, με αρχιμάστορα τον Καραγκιόζη. Βλέπει ο πασάς ότι αργεί να τελειώσει το παλάτι, και φοβερίζει τον Χατζιαβάτη πως θα του πάρει το κεφάλι.

Εκείνος, τρέμοντας του φανερώνει πως για την καθυστέρηση φταίει ο Καραγκιόζης που συνέχεια αστειεύεται με τους μαστόρους και έτσι καθυστερούν στη δουλειά ….

Ο πασάς φωνάζει και φοβερίζει και τον Καραγκιόζη. Εκείνος, όμως, τίποτα. Εξακολουθεί να χωρατεύει με τους μαστόρους… Θυμώνει τότε ο πασάς και του παίρνει το κεφάλι! Όμως ο λαός της Προύσας, που αγαπούσε τον Καραγκιόζη, δεν δέχτηκε αυτήν την αδικία! Μάταια ο πασάς (για να τον εξευμενίσει) έκανε ένα ωραίο μνημείο στον τάφο του Καραγκιόζη. Ο λαός δεν τον συγχωρούσε και ο πασάς αρρώστησε βαριά από τη λύπη του.

Οι αγάδες τότε για να τον «γιατρέψουν» έφεραν στο παλάτι τον Χατζιαβάτη να διηγείται στον πασά τα χωρατά του Καραγκιόζη. Μια μέρα ο Χατζιαβάτης κόβει σε ένα χαρτόνι τη φιγούρα του αδικοχαμένου φίλου του, τεντώνει ένα πανί, το φωτίζει από πίσω και δίνει παράσταση στου Καραγκιόζη! Ο πασάς ευχαριστήθηκε τόσο που του έδωσε άδεια να παίζει Καραγκιόζη, όπου θέλει. Έτσι, δημιουργήθηκε, ο θρυλικός ήρωας του Θεάτρου Σκιών.

Νόνη Ευγενία – Ζόνκα Τζένη – Σκυλάκου Βασιλική - Ε2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.