Η ηλεκτρονικής μας εφημερίδα ¨Μαζί...¨

..

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Κουζίνα-Μαγειρική


Μηλόπιτα

Υλικά:

Ø 200 γρ. βούτυρο
Ø 1και ½ φλιτζάνι ζάχαρη
Ø 1 κουταλιά κονιάκ
Ø 1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Ø 3 μήλα
Ø 3 αυγά
Ø κανέλα

Ετοιμασία:

Ø Σ’ ένα στρογγυλό ταψί περίπου 30 cm βάζουμε το βούτυρο, ½ φλιτζάνι ζάχαρη και την κανέλα και το βάζουμε σε ζεστό φούρνο να λιώσει (όχι να κάψει).
Ø Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες και τα στρώνουμε κυκλικά στο ταψί πάνω στο λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη.
Ø Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλεύρι (όχι πολύ χτύπημα ώστε να είναι ρευστή η ζύμη) και ανακατεύουμε και το κονιάκ.
Ø Περιχύνουμε τη ζύμη πάνω στα μήλα να τα σκεπάσει και ψήνουμε στους 190-200ο C.
Ø Μόλις γίνει η πίτα μας τη βγάζουμε από το φούρνο και σε 5 λεπτά την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Πανουσόπουλος Κων/νος – Μπούμη Γεωργία – Ε1



Βασιλόπιτα - τριφτή

Υλικά

1 κούπα βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
2 κροκάδια
2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές κονιάκ
1 σακουλάκι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι σόδα
αυγό για το άλειμμα
ολόκληρα γαρίφαλα

- Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα και 30'

Εκτέλεση

Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη ν' αφρατέψει.

Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα-ένα τα κροκάδια

και στη συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ λίγο-λίγο.

Ανακατέψτε το μισό αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίξτε τα στο μίγμα του βουτύρου μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώστε ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει μια ζύμη, όπως η ζύμη της τάρτας ή του κουραμπιέ. Κρατήστε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης και την υπόλοιπη πλάστε τη σε κύκλο διαμέτρου 25 εκ. και βάλτε τη σ' ένα κομμάτι της ζύμης που κρατήσατε σε φύλλο με πάχος 3 χιλ. και κόψτε με μικρά κουπ-πατ, αστέρια, δεντράκια, πουλάκια. Αλείψτε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και κολλήστε επάνω τα διάφορα σχήματα. Μπήξτε στο καθένα ένα ολόκληρο γαρίφαλο κι αλείψτε τα κι αυτά με λίγο κροκάδι.

Ψήστε τη βασιλόπιτα σε φούρνο 200 βαθμών Κελσίου για 30'-35', να ροδίσει καλά.
Όταν τη βγάλετε από το φούρνο, βγάλτε την από το ταψί και βάλτε τη να κρυώσει επάνω σε σχάρα. Φυλάξτε τη σε μεταλλικό κουτί μπισκότων, για να μη νοτίσει.

Ιωάννα Σταμούλου, Μαρία Πίπα, Βαλεντίνα Σκουρή Ε2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.