Η ηλεκτρονικής μας εφημερίδα ¨Μαζί...¨

..

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

1ο Τεύχος - Ιούνιος 2002

Η Σταύρωση ενός λαού !

Πλησιάζουν οι ημέρες που θα γιορτάσουμε την είσοδο του Ιησού με τα ωσαννά στα Ιεροσόλυμα, την εβδομάδα των Παθών, την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.

Αμέσως το μυαλό μου πάει στους τόπους που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, στους Άγιους Τόπους. Στην περιοχή αυτή όμως γίνεται ένας φοβερός πόλεμος. Όλοι οι άνθρωποι, χριστιανοί και μη, έχουν στραμμένα με αγωνία τα βλέμματα πάνω της. Οι Ισραηλινοί έχουν κηρύξει έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων.

Αποκλεισμός του Αραφάτ του ηγέτη ενός λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα του, βομβαρδισμοί, τραυματισμοί μικρών και μεγάλων, σκοτωμοί αθώων ανθρώπων, πείνα δυστυχία... Όλοι οι λαοί της γης παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.

Οι ηγέτες των μεγάλων λαών[ ΟΗΕ ] τους λένε να σταματήσουν και να αφήσουν αυτόν τον ταλαιπωρημένο λαό, που έχει το δίκιο με το μέρος του, να ζήσει ήσυχα και ελεύθερα στην πατρίδα του. Όμως υνεχίζουν χωρίς να λογαριάζουν κανέναν.

Βλέπετε έχουν τη δύναμη του χρήματος και οι άλλοι είναι οι φτωχοί. Όμως στη ζωή η δύναμη που δίνει στους ανθρώπους το δίκιο, ξεπερνά κάθε δυσκολία και στο τέλος ο άνθρωπος δικαιώνεται.

Εύχομαι και προσεύχομαι να περάσει η εβδομάδα των παθών γι αυτόν τον δυστυχισμένο λαό και μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου να έρθει και η Ανάσταση για την Παλαιστίνη !











(Η Μαρία είχε γράψει το άρθρο αυτό πριν τις διακοπές του Πάσχα)

Νικολοπούλου Μαρία








Βιβλία

Τα ασημένια πατίνια της Π.Ζ. Σταλ. - Εκδόσεις Μίνωα

Σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους, τα παιδιά είναι ίδια κι ας ζούνε διαφορετικά. Χαίρονται, αγαπούν, διασκεδάζουν, πονάνε, γελούν, λυπούνται, προσπαθούν. Τι παιδιά να ήταν άραγε σ' εκείνη την παλιά Ολλανδία ο Χανς και η Γκρέτελ; Πως βγάλανε πέρα τις δοκιμασίες με τη φτώχεια και με έναν άρρωστο πατέρα; Πως τα βγάλανε πέρα στη μεγάλη παγοδρομία, που έδινε έπαλθο στο νικητή ένα ζευγάρι ασημένια πατίνια;


Όταν πήγαινα τετάρτη δημοτικού της Τζούντι Μπλουμ. - Εκδόσεις Κέρδος

Ο Πίτερ Χάτσερ έχει ένα μικρό αδερφό, το Φατζ. Ο Φατζ δημιουργεί συνεχώς προβλήματα. Πετάει πουρέ στους τοίχους του Παραδείσου των Χάμπουργκερ, γεμίζει με μουντζούρες τη σχολική εργασία του Πίτερ και άλλα πολλά. Ο Πίτερ δεν τον αντέχει άλλο. Πως όμως να πείσει τους γονείς του να δώσουν και σ' αυτόν σημασία;

Προτεινόμενα Βιβλία

1. "Ο Χιτών" του Λοϋδ Ντάγκλας - Εκδόσεις Άγκυρα.
2. "Χάϊντι" της Γιοχάνα Σπύρι - Εκδόσεις Άγκυρα.
3. "Με Οικογένεια" του Έκτωρ Μάλο - Εκδόσεις Άγκυρα.
4. "Χωρίς Οικογένεια" του Έκτωρ Μάλο - Εκδόσεις Άγκυρα.
5. "Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν" της Μπέττυ Σμίθ - Εκδόσεις Μίνωα.
6. "Στο κολέγιο του Σαιν Κλαιρ" της Ένιντ Μπλάντον - Εκδόσεις Μίνωα.
7. "Η Μαύρη Καλλονή" της Άννα Σιούελ - Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
8. "Η μώβ ομπρέλα" της Άλκη Ζέη - Εκδόσεις Κέδρος.
9. "Το καλοκαίρι με το δελφίνι" της Κάθριν Ολφρέϊ - Εκδόσεις Ψυχογιός.
10. "Η μικρή πριγκίπισσα" της Φράνσες Χότζσον Μπαρνέρ - Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
11. "Εμένα με νοιάζει" της Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη - Εκδόσεις Πατάκη.

Γιακουμάκη Όλγα


ΦΥΣΗ - ΖΩΑ


Καγκουρό

Ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε καγκουρό ήταν ο Ολλανδός ναυτικός Πέλσαρτ, το 1629. Το πλοίο του είχε ναυαγήσει στην ακτή της Αυστραλίας. Βγήκε στη στεριά και ξάπλωσε στο χορτάρι να ξεκουραστεί. Ξαφνικά είδε ένα καγκουρό. Όταν έφτασε στην Ευρώπη τα είπε στους άλλους ταξιδιώτες. Το όνομά τους το πήραν από τον Άγγλο θαλασσοπόρο Τζέημς Κουκ, περίφημος εξερευνητής, το 1770, στην Αυστραλία. Όταν ο Κουκ ρώτησε τους Ιθαγενείς πώς λέγεται αυτό το ζώο του απάντησαν: << Καν γκου ρό >>, που σημαίνει πάνω-κάτω. Το αληθινό όνομα του Καγκουρό στη γλώσσα των Ιθαγενών είναι γολαρού και το λένε έτσι μέχρι και σήμερα. Αυτά που είχε δει ο Κουκ ήταν τα γαλαμπί όπως τα λένε οι Ιθαγενείς, και ανήκουν και αυτά στην οικογένεια των μακρόποδων.

Όλα όμως τα ζώα που τα λένε καγκουρό, μικρά ή μεγάλα ανήκουν στην τάξη των μαρσιποφόρων. Το όνομα μαρσιποφόρα προέρχεται από την αρχαία λέξη μάρσιπος, που σημαίνει σάκος και δόθηκε στα ζώα αυτά επειδή, η θηλυκιά έχει ένα είδος σάκου στην κοιλιά, όπου τα μικρά τους περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Στην κοιλιακή πλευρά του μαρσίπου υπάρχουν οι θηλές, απ' όπου τα μικρά καγκουρό θηλάζουν για μερικούς μήνες. Όταν γεννηθούν, η μητέρα γλείφει το τρίχωμα της κοιλιάς της κι ανοίγει ένα δρόμο ως τον σάκο, ώστε τα μικρά να μπορούν εύκολα να τον βρούν.

Η θηλυκιά γεννάει ένα, και καμιά φορά δύο, μικρά. Μερικοί επιστήμονες λένε ότι τα καγκουρό ζούσαν σε δέντρα, δεν είναι γνωστό πώς ή γιατί κατέβηκαν στο έδαφος. Ωστόσο ένα είδος τα δενδρόβια καγκουρό ξαναγύρισαν στα δέντρα όπου τρέφονται και κοιμούνται.

Τα καγκουρό διαφέροντας από πολλά ζώα δεν φτιάχνουν συνήθως φωλιές ή λαγούμια. Ζουν χωρίς να έχουν κανένα καταφύγιο, τριγυρνούν ελεύθερα και τρέχουν εδώ κι εκεί με καταπληκτικά πηδήματα που φτάνουν τα 6 έως 8 μέτρα και τα βοηθούν να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν ως πενήντα χιλιόμετρα την ώρα. Στηρίζονται στα δυνατά πισινά πόδια και στην ουρά ως πρόσθετο υποστήριγμα.

Το ενήλικο, γκρίζο, γιγάντειο καγκουρό μπορεί να φτάσει τα δυόμισι περίπου μέτρα. Το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 100 κιλά. Τα δενδρόβια καγκουρό δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο. Από τότε που φέρανε στην Αυστραλία αλεπούδες και σκύλους, τα μικρότερα καγκουρό αποδείκτηκαν θανάσιμοι εχθροί τους.
Όλα τα καγκουρό είναι φυτοφάγα. Τα περισσότερα τρώνε φύλλα ή χορτάρι. Για να φτάσουν τα φύλλα, τα δενδρόβια καγκουρό σκαρφαλώνουν στα δέντρα, χρησιμοποιώντας για στήριγμα τις ουρές τους. Μπορούν να κοιμηθούν πολλές ώρες την ημέρα, στη διχάλα ενός δέντρου.

Καλαργύρου Μαρία


Καρχαρίας Τίγρης - Ξιφίας - Πεταλούδα με χελιδονοουρά - Γαλάζια φάλαινα

Ο Καρχαρίας Τίγρης

Πρόκειται για φονιά. Ο καρχαρίας Τίγρης κυνηγάει δελφίνια, ψάρια και χελώνες, αλλά μπορεί να στραφεί και κατά κολυμβητών. Έχει μεγάλο ουραίο πτερύγιο που φτάνει σε μήκος 5,5 μέτρα (18 πόδια).

Το σώμα του μπορεί να φέρει λωρίδες που δείχνουν τη ζωή τους. Βρίσκεται στον Ινδικό, Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Πολλές φορές κυνηγούν κατά αγέλη.


Ο Ξιφίας

Το μακρύτερο ρύγχος που φτάνει στο 1,5 μέτρο μήκος, ανήκει στο ψάρι ξιφίας. Ο ξιφίας είναι ένας άλλος δρομέας των ανοιχτών θαλασσών. Ίσως να κινείται με ταχύτητα πάνω από 65 χιλιόμετρα την ώρα. Μια σύγκρουση του ρύγχους του με ξύλινο πλοίο μπορεί να προκαλέσει τρομερές ζημιές, αφού το ψάρι ζυγίζει πάνω από 650 κιλά και φτάνει σε 5 μέτρα μήκος.


Σπάνια πεταλούδα με χελιδονοουρά.

Η πεταλούδα αυτή μετακινείται από λουλούδι σε λουλούδι, ψάχνοντας για νέκταρ. Η μακριά της διπλή «ουρά» μοιάζει με δύο κεραίες. Αυτό μπερδεύει τα επιτιθέμενα πουλιά και δίνει στην πεταλούδα μια ευκαιρία να ξεφύγει.


Γαλάζια φάλαινα.

Στη δεκαετία του 1930 υπήρχαν περισσότερες από 200.000 γαλάζιες φάλαινες, κυνηγήθηκαν όμως για το λάδι τους και ο αριθμός τους μειώθηκε σε λιγότερες από 2.000.

Προστατευμένες, αριθμούν τώρα τουλάχιστον 6.000.

Ζαχαροπούλου Μαρία




Αξιοπερίεργα


- Στις 30 Ιουνίου 1892, στο Μπέρμιγχαν της Αγγλίας, έβρεξε βατράχια.

- Το μικρότερο μαρσιποφόρο θηλαστικό στον κόσμο είναι ένα είδος τρωκτικού που συναντάται στην Αυστραλία και ζυγίζει περίπου 4 γραμμάρια, το μήκος του, 4,5 εκατοστά !

- Ξέρεις ότι η γη γίνεται πιο βαριά κατά 25 τόννους την ημέρα;

- 1533 φορές παραπάνω από την αξία της πλήρωσε ένας συλλέκτης για να αποκτήσει μια επιταγή ενάμισι δολλαρίου του 30ου προέδρου της Αμερικής του Κάλβιν Κούλτζ.

- Οι νυχτερίδες βγάζουν χιλιάδες κραυγές ανά λεπτό, τις οποίες δεν μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος.

- Το άνθος της μελισσορχιδέας μοιάζει πολύ με μέλισσα, για να προσελκύει αληθινές μέλισσες στη γύρη του.

- Ο λαιμός ενός Μαμενχίσαυρα δεινόσαυρου που βρέθηκε στην Κίνα, έφτανε τα 10 μέτρα.

- Ξέρεις ότι οι χελώνες έχουν τέλεια όραση και όσφρηση, αλλά αδύνατη ακοή;

- Για την δημιουργία του Βίλατζ Πάρκ, στον Ρέντη, χρειάστηκαν 3 μεγαβάτ ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή όσο απαιτείται για μια πόλη 3.000 κατοίκων.

- Ο Ρώσος Ντιμίτρι Κινκλάτζε κατάφερε να σηκώσει 48 κιλά με τ' αυτιά του για 10 ολόκληρα λεπτά.

- Το ηφαίστειο που βρίσκεται στο νησί Στρομπόλι της Ιταλίας είναι γνωστό ως φάρος της Μεσογείου, εκρήγνυται κάθε 20 λεπτά.

- Ο Φυσητήρας βγάζει δόντια σε ηλικία 10 ετών.



Αίγυπτος - Η χώρα των Φαραώ

Η Αίγυπτος είναι μια χώρα με μεγάλη ιστορία και επιβλητικά έργα, από τα μεγαλύτερα που έχει να επιδείξει ο άνθρωπος. Ολόκληρη η κοιλάδα του Νείλου είναι γεμάτη με καταπληκτικούς ναούς και μνημεία, όπως οι πυραμίδες και η Σφίγγα.

Μια επίμονη εργασία

Δυτικά από την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής βρίσκονται οι πυραμίδες της Γκίζας. Υπάρχουν εδώ και 4.000 χρόνια και είναι αδιάψευστοι μάρτυρες κοσμοϊστορικών γεγονότων, αλλά και προσωπικοτήτων που πέρασαν από μπροστά τους. Οι πυραμίδες ήταν μεγάλες τριγωνικές πέτρινες κατασκευές που χτίζονταν πάνω από τους τάφους των αρχαίων Αιγυπτίων βασιλιάδων. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα στην κατασκευή των πυραμίδων ανάγκασε τους Αιγυπτίους να ασχοληθούν με τα μαθηματικά και να κάνουν ακριβείς υπολογισμούς και μελέτες. Τα κατάφεραν, μάλιστα, τόσο καλά, που κατασκεύασαν οχτώ πυραμίδες στις όχθες του Νείλου. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες σκλάβοι που δούλευαν για πολλά χρόνια. Η είσοδος στο εσωτερικό της πυραμίδας ήταν κρυφή, ενώ κάτω από τον τεράστιο όγκο της υπάρχουν δαιδαλώδεις διάδρομοι και ναοί με θαυμάσιες τοιχογραφίες και επιγραφές. Ο νεκρικός θάλαμος φιλοξενούσε τη μούμια του νεκρού βασιλιά Φαραώ και μαζί του βρίσκονταν αντικείμενα που θα ήταν χρήσιμα στην επόμενη ζωή του. Με το πέρασμα των αιώνων οι πυραμίδες είχαν λεηλατηθεί και έμειναν ελάχιστες ώστε να μας δώσουν πληροφορίες για τον πολιτισμό των αρχαίων Αιγυπτίων. Ένας από τους νεκρικούς θαλάμους που δεν λεηλατήθηκαν ήταν του βασιλιά. Τουταγχαμών που ανακαλύφτηκε το 1922 με μεγαλειώδη ευρήματα.

Η πρώτη πυραμίδα χτίστηκε στην έρημο Σαχάρα, στα χρόνια του Φαραώ Δζέρερ και έχει ύψος 62 μέτρα. Στην Αίγυπτο σώζονται γύρω στις 80 πυραμίδες. Η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα που είναι και ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου έχει ύψος 138 μέτρα. Στην Γκίζα βρίσκεται και η Σφίγγα που φυλάει την πυραμίδα του Χεφρήνα, ένα γιγάντιο, λίθινο, φανταστικό πλάσμα που παριστάνει ένα λιοντάρι με ανθρώπινο κεφάλι.

Νάνος Βασίλης




Ποδόσφαιρο: Κουφά και παράξενα !


- 1945: Όταν χτυπιέται πέναλτυ κανείς παίκτης δεν πρέπει να κουνηθεί. Στο Σκοτσέζικο Πρωτάθλημα (Κίλμαρνοκ - Πάτρικ θιστλ) δίνεται πέναλτυ υπέρ της Κίλμαρνοκ. Όμως ο διαιτητής υποχρεώνει τον παίχτη να χτυπήσει 7 φορές το πέναλτυ. Όταν ένα πέναλτυ ικανοποίησε το διαιτητή, το πέναλτυ αποκρούστηκε !!!


- 1887: Πρέστον - Χάιντ = 26 – 0

- 1924: Στον αγώνα Κριού Αλεξάντρα - Μπράντφορντ Πάρκ δίνονται 4 πέναλτυ σε 5 λεπτά !!!

- 1996: Το Εκουαδόρ - σ' ένα διεθνές παιχνίδι - κερδίζει πέναλτυ. Ο Ματάμπα το χτυπά, στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και το παπούτσι του στα χέρια του τερματοφύλακα !!!

- Το πέναλτυ ξαναχτυπιέται !!! Ο Ματάμπα το εκτελεί και η μπάλα πάει στο κάθετο δοκάρι μαζί με το παπούτσι του. Το πρώτο πέναλτυ έπρεπε να είχε μετρήσει.


Παράξενα


Λαιμαργία για μαχαίρια

Μερικοί άνθρωποι διασκεδάζουν με το να τρώνε παράξενα πράγματα.

Το 1809 ένας Αμερικανός ναύτης πέθανε ανεξήγητα. Στη νεκροψία είδαν ότι είχε φάει 14 μαχαίρια.

Καφέ η σαμπάνια

Ο βασιλιάς της Πρωσίας - Φρειδερίκος μέγας αγαπούσε και τη σαμπάνια και το καφέ πάρα πολύ.

'Ετσι έψηνε το καφέ με σαμπάνια αντί για νερό.


Ηλεκτρικός Θρόνος

Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Μενελίκ Β' (1844 - 1913) παράγγειλε τρείς ηλεκτρικές καρέκλες από τους Αμερικάνους για να εφαρμόσει και στην χώρα του αυτή την ποινή. Όμως δεν του χρησίμευσαν γιατί δεν είχαν μπρίζες !

Έτσι τις χρησιμοποίησε για θρόνους !!!

θεόδωρος Καζάνης



Ξέρεις ότι ....

- Μια αγελάδα αναμασά την τροφή της 42 χιλιάδες φορές την ημέρα !

- Κάθε φορά που γελάς καταναλώνεις 3,5 θερμίδες.

- Ξέρεις οτι τα πρώτα ρωμαϊκά νομίσματα είχαν ελληνικές παραστάσεις;

Αβραμόπουλος Μιχάλης



Συνέντευξη απο την Κ.Βιολέττα

Η κυρία Βιολέττα Βλαχοδημητροπούλου εργαζόταν πολλά χρόνια στο σχολείο μας ως δασκάλα. Έτσι οι δαιμόνιοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας μας βρήκαν την ευκαιρία να της πάρουν συνέντευξη.

1) Μόνη σας διαλέξατε το επάγγελμα που ακολουθήσατε;
Ναι, μόνη μου επειδή μου άρεσε.

2) Συνήθως ποιες τάξεις παίρνατε;

Όλες τις τάξεις τις έπαιρνα. Συνήθως τις τέσσερις πρώτες.

3) Ποιά ήταν η αγαπημένη σας τάξη;

Η τετάρτη δημοτικού ήταν η αγαπημένη μου τάξη.

4) Είχατε διδάξει και σε άλλα σχολεία; Σε πόσα περίπου;

Ναι, σε περίπου 10 άλλα σχολεία.

5) Πόσα χρόνια είχατε διδάξει στο 4ο δημοτικό σχολείο;

13 χρόνια δίδαξα στο 4ο δημοτικό σχολείο απ' το 1987 ως 2000.

6) Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα απο τον καιρό τις διδασκαλίας σας;

Ναι, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Έχουν γίνει σχεδόν όλα ευκολότερα τώρα.

7) Τι αποκομίσατε απο το σχολείο μας;

- Οι αναμνήσεις που αποκόμισα ήταν οι περισσότερες καλές αλλά υπήρχαν και κακές.

8) Τι σας λείπει απο το σχολείο;

- Μου λείπουν οι γιορτές, τα παιδιά, οι συνάδελφοι, οι διάφορες εκδηλώσεις και οι εκδρομές.

Ήταν μια όμορφη περίοδο της ζωής μου.

9) Είναι δύσκολη η δουλειά του δασκάλου;

- Είναι δύσκολη και θέλει πολλή υπομονή, αλλά αν σου αρέσει αυτή η δουλειά την κάνεις

με ευχαρίστηση.

10) Πώς περνάτε τις ελεύθερες ώρες σας τώρα;

- Τις περνάω περισσότερο με το νοικοκυριό ή με κάποια εκδρομή ή με βόλτες στο χωριό μου.

11) Πως είναι τώρα η ζωή σας;

- Η ζωή μου τώρα είναι βαρετή αλλά ξεκούραστη.

Όλγα Γιακουμάκη - Λεωνίδας Ζούλας

Δήμητρα Κουστένη - Νίκος Παππάς

Βασιλική Στεργίου




Οικολογικά - Ανακύκλωση

Δραστηριότητες της τάξης μας.

1. Έχετε δει ποτέ ανακυκλωμένο χαρτί από χέρια παιδιών; Αν δεν έχετε δει, μάθετε ότι κάποια παιδιά της τάξης μας έφτιαξαν ανακυκλωμένο χαρτί από παλιές εφημερίδες.

2. Η τάξη μας συγκέντρωσε κουτάκια αλουμινίου για ανακύκλωση. Αφού όμως δε βρήκαμε τέτοιο μηχάνημα, τα κουτάκια κατέληξαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Σε έναν κύριο που πουλώντας τα, ζει.

3. Εκτός από τα κουτάκια, συγκέντρωσαμε και γυάλινα μπουκάλια, που τα ανακυκλώσαμε στο μηχάνημα ενός πολυκαταστήματος. Με τα λεφτά που εισπράξαμε πήραμε κάτι για τη τάξη μας.

Όλγα Γιακουμάκη - Βίκη Στεργίου



Ανέκδοτα



Γραμματική και Χημεία

Στη Φυσική:

- Τι είναι ο κασσίτερος;

... Το συγκριτικό του κασέρι.



Μαγικές Λέξεις ! ! !

- Κώστα, Λουκά, Νίκο. Ελάτε σας έφαγε ένα απ’ αυτά η γάτα σας.

Θα σας τα φάει όλα.

- Τι μας έφαγε;

- Αυτό που σας είπα.

Τι είπε; (Λουκάνικο)

Εκείνο που την ..... ένοιαζε.

Στο ζωολογικό κήπο ένα κοριτσάκι κλαιει μόλις βλέπει ένα λιοντάρι.

- Γιατί κλαις; Της λεει ο πατέρας της.

- Γιατί αν σε φαει δε ξέρω ποιο λεωφορείο να πάρω για να πάω

στο σπίτι.


Το καλύτερο εστιατόριο !

- Αλήθεια είναι ότι το εστιατόριο σας είναι το καλύτερο της

περιοχής;

- Ναι, αλλά τι θέλετε; Το πιο φρέσκο αυγό του κόσμου; Τη πιο ζεστή σούπα του κόσμου;

Τι θέλετε;

- Μια μπριζόλα.

... Και του φέρνουν ... ένα ΚΟΚΚΑΛΟ !!!

Καζάνης Θοδωρής


Γιος του μπαμπά του

- Μπαμπά, μην θυμώσεις, αλλά πήρα 0 στο τεστ για τα ημίτονα και για τα συνημίτονα !

- Πάντα το 'λέγα οτι είσαι σκράπας στην γεωγραφία ...

Αβραμόπουλος Μιχάλης



Βρείτε το σωστό ...


1. Από που προέχεται το βαμβάκι;

πρόβατα

φυτά

σκουλήκια


2. Τα περισσότερα αιμοσφαίρια στον άνθρωπο είναι :

άχρωμα

λευκά

κόκκινα


3. Ποιά χώρα απο τις παρακάτω έχει περισσότερα πρόβατα;

Κίνα

Σουηδία

Αυστραλία


4. Το χρώμα του ήλιου είναι :

κίτρινο

πορτοκαλί

ροζ


5. Οι επιστήμονες εξετάζουν μικρά αντικείμενα με :

τηλεσκόπιο

μικροσκόπιο

κάμερα



6. Με ποιόν τρόπο εξάγουμε πετρέλαιο απο τη γή;

ανάφυση

εξάντληση

γεώτρηση


7. Ένα χταπόδι μπορεί να αλλάξει χρώμα σε λιγότερο από ...

ένα λεπτό

ένα δευτερόλεπτο

μια μέρα


8. Τα μυρμήγκια εμφανίστηκαν στη γη πριν από ... εκατομμύρια χρόνια.

50

60

70


9. Ποιό είναι το μεγαλύτερο υψόμετρο που βρέθηκαν ποτέ φυτά;

7.756 μ.

6.756 μ.

5.756 μ.



Ερώτηση










Σωστή

απάντηση
2
3
3
1
2
3
2
2
1



Ποίηματα



Η θάλασσα


Κοίτα θάλασσα το ωραίο σου χρώμα

και τα ψάρια μέσα σου που κολυμπούν χαρούμενα.



Στην αμμουδιά οι ομπρέλες γεμάτες κόσμο

και τα παιδιά να παίζουν και να κολυμπούν χαρούμενα.



Και τα ψάρια τα καημένα κινδυνεύουν από τους ψαράδες.

Μην ανησυχείς θάλασσα γιατί τα ψάρια δεν τελειώνουν.



Ο ήλιος λάμπει πάνω σου. Έχεις χρώμα χρυσό

και τα παιδιά νομίζουν πως χρυσά ψάρια ζουν μέσα σου.



Και όταν τον χειμώνα είσαι μόνη, μην ανησυχείς,

γιατί γρήγορα θά' ρθει το καλοκαίρι και θα είσαι χαρούμενη.


Μάριος Χούμος


Δυστυχία δεν υπάρχει


Δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που παίζουν τα παιδιά.

Μια φωνούλα παιδική διώχνει την κακοκεφιά.

Ένα γλυκό βλέμμα: μια λέξη με ευγένεια δοσμένη.

Εκεί που φίλοι παίζουν δεν υπάρχει δυστυχία./

Μια μέρα θεού μέρα ίσως δεν υπάρχει δυστυχία.

Ποιός ξέρει, πότε ...

Η δυστυχία συννεφάκι είναι θα περάσει.

Μαζί με το σύννεφο φεύγει η μπόρα

και έρχεται ο θεριστής να σπείρει.


Θεόδωρος Καζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.