Η ηλεκτρονικής μας εφημερίδα ¨Μαζί...¨

..

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

2ο Τεύχος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2002


Συνέντευξη Κου Γιακουμάκη

[Προέδρου Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

από μαθητές της ΣΤ΄ τάξης 4ου Δ.Σ. Ιλίου]

- Καταρχήν να σας ευχαριστήσω που ήρθατε και να σας πω μπράβο που έχετε ενδιαφέροντα που αφορούν την καθημερινή ζωή όλων μας.

- Θα ξεκινήσουμε με λίγα προσωπικά σας στοιχεία.

- Πόσο καιρό έχετε σε αυτήν τη θέση;

- Στις 30 του Νοέμβρη, δηλαδή σε 10 μέρες, θα κλείσω 2,5 ακριβώς χρόνια.

- Ποιο είναι το έργο της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων;

- Για να καταλάβουμε το έργο της θα πρέπει να πούμε το εξής: Πριν από δύο χρόνια υπήρχε μια μόνο εταιρεία που μας έδινε υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στα σταθερά τηλέφωνα, και τρεις εταιρείες στα κινητά. Από την 1/1/2001 έγινε αυτό που ονομάζουμε απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες. Για να δουλέψει όμως αποτελεσματικά η απελευθερωμένη αγορά που έχει πολλές επιχειρήσεις χρειάζεται κάποιος να παίζει το ρόλο του ρυθμιστή όπως λέμε, δηλαδή να βάζει κανόνες και να ελέγχει ότι αυτοί οι κανόνες τηρούνται, στο πως οι εταιρείες συνεργάζονται μεταξύ τους, και πως οι εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες στους καταναλωτές τους.

Αυτός είναι ο ρόλος της ρύθμισης που έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου, τόσο για την τηλεπικοινωνιακή όσο και για την ταχυδρομική αγορά.

Ένα μεγάλο επίσης αντικείμενο που έχει η Εθνική Επιτροπή είναι η διαχείριση και η επιτήρηση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων. Ξέρετε ότι υπάρχουνε οι ραδιοσυχνότητες, υπάρχουν οι ασύρματες τηλεπικοινωνίες (αυτές που γίνονται χωρίς την ύπαρξη καλωδίων – μια μορφή ασύρματης τηλεπικοινωνίας είναι τα κινητά δίκτυα), υπάρχουν οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί που και αυτοί που με ασύρματο τρόπο λαμβάνουν τα μηνύματά τους και η ΕΕΤΤ έχει αυτό το επιπρόσθετο ρόλο να διαχειρίζεται και να εποπτεύει όλο το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.


- Είναι δύσκολο το έργο της εφαρμογής αυτής;

- Όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που κανείς καταναλωτής δεν θα ζημιωθεί (δεν θα υπάρξουνε περιοχές της χώρας όπου δεν θα έχουνε υπηρεσίες), πρέπει λοιπόν να περάσουμε από τη μία εταιρεία το πρώην κρατικό μονοπώλιο στις πολλές εταιρείες χωρίς να υπάρξουνε προβλήματα σε αυτή την μετάβαση, χωρίς να δημιουργηθούνε δηλαδή καταστάσεις που κάποιοι δεν θα εξυπηρετούνται, και επίσης πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή σε μια νέα κατάσταση με έναν τρόπο που ο καταναλωτής να αντιληφθεί ότι τον συμφέρει, δηλαδή δεν θα πρέπει να περάσουμε και να αυξηθούν τα τιμολόγια, θα πρέπει να περάσουμε σε αυτήν την νέα κατάσταση και να μειωθούν τα τιμολόγια, θα πρέπει να περάσουμε σε αυτήν την νέα κατάσταση και να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες, διαφορετικά δεν θα άξιζε τον κόπο η μετάβαση, όλα αυτά μαζί κάνουν το έργο δύσκολο.


- Γενικά συμμορφώνονται οι εταιρείες στις αποφάσεις της επιτροπής και στις επιπτώσεις που υπάρχουν σε τυχόν μη εφαρμογή τους;

- Κατά κανόνα υπακούουν οι εταιρείες, έχουμε έρθει πολλές φορές στην κατάσταση να τους επιβάλουμε σημαντικά πρόστιμα και μετά από αυτά τα πρόστιμα να προσαρμοστούν ακόμα πιο γρήγορα στις αποφάσεις μας.

- Έχουμε συχνά τέτοιες παρεκκλίσεις;

- Θα' λεγα ότι παρεκκλίσεις αν μιλήσουμε και για τις Ταχυδρομικές και τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις είναι γύρω στις 10 με 15 το χρόνο.


- Ποιες αλλαγές έγιναν στον αριθμό των τηλεφώνων και γιατί;

- Πριν από λίγα χρόνια 4-5 χρόνια αρκούσε ένας τηλεφωνικός αριθμός για κάθε οικογένεια. Με την εξέλιξη που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια θα δείτε ότι και ο καθένας από τα μέλη της οικογένειας έχει και έναν αριθμό. Είτε αφορά κινητό είτε αφορά 2 σταθερά στο σπίτι, στο εξοχικό στο χωριό μας, στη δουλειά μας .Έτσι άρχισε να παρατηρείται το φαινόμενο ότι οι αριθμοί που είχαμε δεν επαρκούσαν. Έπρεπε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα πιο πλούσιο όπως λέμε Εθνικό Σχέδιο Αριθμοδότησης,να δημιουργήσουμε δηλαδή πολλούς αριθμούς έτσι ώστε να υπάρχει επάρκεια. Αυτήν τη δουλειά την κάναμε μ΄ ένα τρόπο που να εξασφαλίζει τις ανάγκες της χώρας μας για τα επόμενα 40-50 χρόνια. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι με το παλιό σχέδιο είχαμε τρεις αριθμούς ανά κάτοικο με το νέο σχέδιο έχουμε 85 αριθμούς ανά κάτοικο. Καταλαβαίνετε πόσο πιο πολλοί είναι οι αριθμοί τώρα. Η αλλαγή λοιπόν που έγινε είναι η εξής: καταρχήν όλοι οι αριθμοί της χώρας μας είναι δεκαψήφιοι αν κάποιος πληκτρολογεί έναν αριθμό και δεν είναι 10 τα ψηφία έχει κάνει λάθος. Γι΄ αυτό λέμε 10 σε όλα! Βάλαμε λοιπόν 10 σε όλα! Το δεύτερο είναι ότι από το πρώτο ψηφίο που πληκτρολογούμε καταλαβαίνουμε το είδος της υπηρεσίας. Αν για παράδειγμα το πρώτο ψηφίο που πληκτρολογούμε είναι το 1 αυτό σημαίνει ότι καλούμε αριθμούς έκτακτης ανάγκης. Εάν είναι το 2 σημαίνει ότι καλούμε σταθερό τηλέφωνο. Εάν είναι το 3 και 4, επί του παρόντος το κρατάμε στην άκρη, παγωμένο, για μελλοντικές ανάγκες.


- Δηλαδή;

- Στο μέλλον θα δημιουργηθούν κι άλλες υπηρεσίες που θα ξεκινάνε αυτές οι υπηρεσίες από 3 ή από 4. Έχουμε υποχρέωση να προβλέψουμε για το μέλλον –τις μελλοντικές ανάγκες – να έχουμε στην άκρη κάποιους αριθμούς. Από το 5 ξεκινάνε οι αριθμοί των εταιρειών, από το 6 θα ξεκινούν τα κινητά τηλέφωνα, από το 7 θα είναι οι προσωπικοί αριθμοί, από το 8 θα ΄ναι οι αριθμοί της χρέωσης και από το 9 θα είναι οι αριθμοί πρόσθετων υπηρεσιών. Και από το 0 θα είναι μόνο οι διεθνείς κλίσεις. Αυτό είναι σημαντικό γιατί θα ξέρουμε από το πρώτο ψηφίο πόσο είναι ακριβό το τηλεφώνημα που κάνουμε.


- Ποιες αλλαγές θα γίνουν τον Ιανουάριο;

- Τον Ιανουάριο θα γίνει η τελευταία αλλαγή. Αντί για 0 στα κινητά, που είναι το πρώτο ψηφίο σήμερα, θα βάλουμε το 6. Έτσι αντί για 097 θα έχουμε 697 αντί για 094 θα΄ χουμε 694 και έτσι έχουμε περάσει από το παλιό σύστημα στο καινούριο μ΄ έναν τρόπο βηματικό χωρίς να δημιουργήσουμε προβλήματα.


- Αφού από 010 έγινε πολύ γρήγορα 210 γιατί δεν έγινε 210 από την αρχή;

- Πριν γίνει το 010 είχαμε στην Ελλάδα περιοχές που είχαν πενταψήφια νούμερα άλλες περιοχές εξαψήφια νούμερα και άλλες περιοχές εφταψήφια .Έπρεπε λοιπόν να πάει όλη η Ελλάδα με ένα ομοιόμορφο τρόπο από το σύστημα που είχε στο δεκαψήφιο. Και ο πιο καλός τρόπος ήτανε αυτός που σχεδιάσαμε. Δηλαδή να κάνουμε πρώτα τα νούμερα απο πενταψήφια, εξαψήφια ή επταψήφια όλα δεκαψήφια και μετά ν΄ αλλάξουμε το πρώτο ψηφίο. Φάνηκε από το αποτέλεσμα ότι αυτή η μετάβαση έγινε χωρίς προβλήματα – εδώ να σας πω ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπήρξαν σημαντικά προβλήματα τις δύο πρώτες μέρες όταν άλλαζαν οι αριθμοί. Εδώ δεν υπήρξαν προβλήματα και ο λόγος ήταν αφ΄ ενός η τμηματικότητα , ότι έγινε σταδιακά δηλαδή και 2ον η έγκαιρη προετοιμασία. Και βέβαια η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής εμπειρίας. Με αυτό λοιπόν το σταδιακό τρόπο καταφέραμε να περάσουμε στο νέο σύστημα χωρίς προβλήματα.

- Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν μόνο στους αριθμούς των σταθερών τηλεφώνων ή και στους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων;

- Οι αλλαγές αφορούν όλους τους τηλεπικοινωνιακούς αριθμούς.

- Γιατί γίνεται αυτές οι αλλαγές;

- Ο λόγος είναι ότι οι αριθμοί το αριθμοδοτικό σχέδιο της χώρας μας δεν επαρκούσε δεν έφτανε για τις ανάγκες μας, έπρεπε να δημιουργήσουμε νέους πολλούς αριθμούς, γι΄ αυτό πήγαμε σε ένα νέο σχέδιο που είναι ένα σύγχρονο σχέδιο.

- Πότε και από ποιόν αποφασίστηκαν αυτές οι αλλαγές;

- Αυτές οι αλλαγές αποφασίστηκαν από την ΕΕΤΤ 2 χρόνια πριν. Δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της Κυβέρνησης και προγραμματίστηκε η σταδιακή εφαρμογή τους .

- Θα αλλάξεις και άλλο ο κωδικός 210;

- Όχι, οι αλλαγές αυτές που κάνουμε για τα επόμενα 40 χρόνια σημαίνουν ότι δεν χρειάζονται άλλες αλλαγές.

- Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται θα βοηθήσει στη καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών;

- Νομίζω πως αυτό είναι ήδη φανερό από το ότι κάθε χρόνο οι υπηρεσίες που προσφέρονται στον έλληνα καταναλωτή είναι καλύτερες, φθηναίνουν χρόνο το χρόνο. Αυτό δημιουργεί την ευχέρεια σε πιο πολλούς καταναλωτές να τις χρησιμοποιούν, και νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι από τις 10 ή 15 το πολύ πιο αναπτυγμένες τηλεπικοινωνιακά χώρες στον κόσμο!

- Το 141 (η ώρα) είναι με ή χωρίς χρέωση;

- Το 141 είναι με χρέωση. Οι αριθμοί που αρχίζουν από 1 που είναι χωρίς χρέωση είναι οι αριθμοί άμεσης ανάγκης όπως είναι το 112 το 100.Το 112 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ίδιο δηλ. με το 112 έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που είναι η αστυνομία η Πυροσβεστική η υγεία κ.λ.π. Το 100 είναι χωρίς χρέωση, το 166 είναι χωρίς χρέωση το 199 ,όλες οι υπηρεσίες δηλαδή που αφορούν έκτακτες ανάγκες. Όλα τ΄ άλλα είναι με χρέωση.

- Πόσο σύντομα θα μπουν τα εικονοτηλέφωνα στη ζωή μας;

- Ήδη έχουνε μπει στη ζωή μας. Απλά πολλοί που θέλουν εικονοτηλέφωνο έχουνε βρει ως πιο φτηνό τρόπο να έχουνε επικοινωνία με εικόνα μέσω του internet που είναι ακόμα φτηνότερος τρόπος και γι΄ αυτό δεν προτιμάται το εικονοτηλέφωνο ως εικονοτηλέφωνο προτιμάται η σύνδεση internet με κάμερα.

- Τι ακριβώς είναι τα εικονοτηλέφωνα ; Πώς λειτουργούν;

- Το εικονοτηλέφωνο μας δίνει τη δυνατότητα εκτός από το να ακούμε αυτόν με τον οποίο επικοινωνούμε να τον βλέπουμε κιόλας και ομοίως και αυτός.

- Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η κινητή τηλεφωνία στην οικονομία της Ελλάδας;

- Πάρα πολύ σημαντικό. Να σας πω μόνο ότι υπάρχουν 8.500.000 κινητά τηλέφωνα(!) σήμερα στην Ελλάδα όταν υπάρχουν γύρω στα 5.000.000-6.000.000 σταθερά και να σας πω ότι για να έρθει κάποιος να επισκεφτεί την Ελλάδα λαμβάνει υπ΄ όψιν του ότι έρχεται και ότι μπορεί να τον βρει ο φίλος του ή ο συνεργάτης του στο κινητό του. Γιατί ξέρετε ότι όλα τα κινητά όλων των χωρών μπορούνε να "μιλάνε" και όταν έρθουν στην Ελλάδα. Παίζει λοιπόν σημαντικό ρόλο και στις μετακινήσεις μας και στον τουρισμό μας και στις υπηρεσίες που προσφέρουν διάφορες εταιρείες.

- Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το κινητό στη δική σας ζωή;

- Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι ότι η Όλγα ( η κόρη μου) μπορεί να με βρει οποτεδήποτε όπου και να είμαι.

- Σας φαίνονται υπερβολικά τα χρήματα που σπαταλάει ένας δεκαπεντάχρονος για μηνύματα και τηλεφωνήματα;

- Τα μηνύματα είναι πάρα πολύ φτηνά σαν κόστος αλλά νομίζω ότι οι 15χρονοι θα πρέπει να μην χρησιμοποιούν μόνο μηνύματα μέσω κινητού αλλά να προτιμούν και τις απ΄ ευθείας σχέσεις με τους φίλους τους.

- Τη σημερινή εποχή ένα παιδί 13 ετών έχει κινητό ενώ ο πατέρας μου πήρε κινητό στα 40. Τι σημαίνει αυτό;

- Με την πρόοδο της τεχνολογίας αυτοί που πρώτοι γίνονται χρήστες της τεχνολογίας είναι οι νέοι! Αυτό είναι μια ιστορική αλήθεια .Πάντα είναι οι νέοι που αφομοιώνουν τις αλλαγές. Επομένως οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουνε πιο πολλή χρήση περισσότερο από τους νέους ανθρώπους παρά από τους πιο μεγάλους. Μια μεγάλη πρόκληση για τους νέους σήμερα είναι η χρήση του internet, γιατί μέσα από αυτή τη χρήση έχουνε πρόσβαση σε μια παγκόσμια βιβλιοθήκη και μπορούν να βρουν ότι πληροφορία θέλουν και αυτό να τους βοηθήσει πάρα πολύ στις σπουδές τους.

- Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία του κινητού για ένα μικρό παιδί;

- Συνίσταται τα μικρά παιδιά να μην κάνουν μεγάλη χρήση του κινητού. Θα πρέπει να γίνεται χρήση με μέτρο που σημαίνει πως δεν πρέπει να μιλάνε πάνω από 5-6 λεπτά την ημέρα στο κινητό τους και να πούμε ότι η μεγάλη ακτινοβολία του κινητού υπάρχει την ώρα που το χρησιμοποιούμε την ώρα δηλαδή που το έχουμε στο αυτί μας επάνω. Τότε υπάρχει ακτινοβολία με σημαντική ένταση από το κινητό. Στις άλλες στιγμές δεν υπάρχει σημαντική ακτινοβολία.

- Ποιο ρόλο θα παίξει ο Ο.Τ.Ε. στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων το 2004;

- Ο Ο.Τ.Ε. έχει αναλάβει να καλύψει τις ανάγκες της ολυμπιακής οικογένειας. Τι είναι αυτό; Η ολυμπιακή οικογένεια είναι όλες οι αντιπροσωπείες όλων των χωρών, οι αθλητές δηλαδή οι προπονητές τους, οι συνοδοί τους, κτλ. Αυτό δηλαδή που έχει αναλάβει ο ΟΤΕ είναι να καλύψει τις ανάγκες της Ολυμπιακής οικογένειας. Εκτός όμως από την Ολυμπιακή οικογένεια υπάρχουν και οι επισκέπτες. Για τις ανάγκες των επισκεπτών θα δραστηριοποιηθούν τόσο ο ΟΤΕ όσο και όλες οι άλλες εταιρείες.

- Ο ΟΤΕ έχει κοινωνικό χαρακτήρα ή είναι μόνο μία κερδοφόρα επιχείρηση;

- Θα σας απαντήσω εδώ ως εξής. Με τη απελευθέρωση της αγοράς έχει σταματήσει ο ΟΤΕ να είναι μια κοινωφελής επιχείρηση, είναι μία απλά επιχείρηση, άρα πρέπει να είναι κερδοφόρος, όμως η ΕΕΤΤ έχει δημιουργήσει το θεσμό της καθολικής υπηρεσίας. Η καθολική υπηρεσία εξασφαλίζει το εξής: εκεί που οι εταιρείες δεν έχουν καθόλου οικονομικό συμφέρον να πάνε, η ΕΕΤΤ λέει ποιος θα πάει να προσφέρει υπηρεσίες και έχει αναθέσει τον ρόλο αυτόν το 2002 στον ΟΤΕ, οπότε στα πλαίσια της καθολικής υπηρεσίας, επιτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό έργο.


- Ποιες είναι οι διαφορές λειτουργικές της σταθερής από την κινητή τηλεφωνία;

- Η ποιο σημαντική διαφορά είναι ότι στη κινητή τηλεφωνία μπορούνε να μας βρούνε στον ίδιο αριθμό οπουδήποτε βρισκόμαστε στον κόσμο, σε όποια χώρα και να είμαστε σε όποιο σημείο της χώρας μας και να είμαστε, σε όποιο σημείο της πόλης μας και να ‘μαστε με τον ίδιο αριθμό μπορούνε να μας βρούνε. Ενώ στο σταθερό μπορούνε να μας βρούνε μόνο όταν είμαστε σπίτι μας.

- Τι πρέπει να σπουδάσει κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με αυτό τον τομέα;

- Αυτός ο τομέας έχει ως βάση τρεις επιστημονικές ειδικότητες: έχει τον κλάδο των μηχανικών επικοινωνιών και πληροφορικής, τον κλάδο των οικονομολόγων και τον κλάδο των νομικών. Αυτοί οι τρεις κλάδοι μαζί καθορίζουν τα της ρύθμισης και εποπτείας της αγοράς. Επομένως μία από αυτές τις τρεις ειδικότητες αν κάποιος σπουδάσει έχει κάνει σπουδές που είναι κατάλληλες για να ασχοληθεί με τα θέματα της ΕΕΤΤ.


- Σας δίνει κάποιος άλλος ή κάποια άλλη ομοσπονδία σύνδεσμος εντολή να αλλάξετε την αρχή των αριθμών;

- Όχι, οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές από το σύνταγμα έχουν ορισθεί να έχουνε διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτοτέλεια, δεν υπόκεινται δηλαδή σε διοικητικές εντολές, Γι΄αυτό λέγονται και ανεξάρτητες διοικητικές αρχές. Επομένως η ΕΕΤΤ ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή έχει από το νόμο και από το σύνταγμα την ευχέρεια να αποφασίζει αυτή χωρίς να παίρνει εντολές από κανέναν.


Ευχαριστούμε.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Τη συνέντευξη πήραν οι μαθητές της ΣΤ΄τάξης:

Γιακουμάκη Όλγα, Καναβέλη Ιωάννα, Κολώνια Μαριάνα

Στη σύνταξη των ερωτήσεων βοήθησαν οι μαθητές:

Αβραμόπουλος Μιχάλης, Ασημακόπουλος Αθανάσιος, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Μπούμης Ιωάννης, Στεργίου Βασιλική




ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ - Ο μικρός Χριστός

Το μικρό Χριστό μας εγιορτάζουμε

ξανά που εγεννήθηκε σε φάτνη,

μια μέρα του χιονιά !



Ένα λαμπρό αστέρι έλαμψε ψηλά

και οι μάγοι τότε ήρθαν

με δώρα και χρυσά !



Η νύχτα ήταν παγερή,

αλλά τα ζώα με τα χνότα τους

ζέσταναν το μικρό παιδί.



Άγγελοι ολόγυρα έψαλαν

το «Ωσαννά»- ένας σωτήρας γεννήθηκε

και η φύση προσκυνά !

ΣΤ2 Νικολοπούλου Μαρία



Η φυγή στην Αίγυπτο

Σε μια μακρινή έρημο της Ανατολής μεγάλωνε από τα παλιά χρόνια μια χουρμαδιά. Ήταν ψηλή, ψηλότερη από κάθε άλλη χουρμαδιά.

Λοιπόν, καθώς έστεκε μονάχη μέσα στην έρημο, είδε κάτι πολύ παράξενο κι από την ταραχή της σείστηκε η κορυφή της. Εκεί πέρα, στην άκρη της ερήμου περπατούσανε δυο άνθρωποι.

Η χουρμαδιά ήξερε καλά τους συνηθισμένους ταξιδιώτες της ερήμου, μα τούτοι δω ήτανε διαφορετικοί. Ούτε καμήλες είχανε μαζί τους ούτε σκηνές ούτε νερό.

«Φαίνεται πως ήρθανε εδώ για να πεθάνουν», συλλογίστηκε η χουρμαδιά κι έριξε μια βιαστική ματιά ολόγυρά της.

«Παράξενο, σκέφτηκε, ακόμα δεν ετοιμάστηκε το λιοντάρι βλέποντας ένα τέτοιο κυνήγι.» και προσπαθούσε να σκεφτεί κάτι άλλο.

«Θεέ μου, τι είναι αυτό που κρατά η γυναίκα στα χέρια της; Θαρρώ πως κουβαλάνε κι ένα μωρό μαζί τους, οι αστόχαστοι. Αν μπορούσα να τους συμβουλέψω, θα τους έλεγα να γυρίσουν πίσω!»

Θυμήθηκε η χουρμαδιά πως κάποτε ήρθανε σ’ αυτή την όαση ο Σολομώντας και η βασίλισσα του Σαββά. Η βασίλισσα φύτεψε στο χώμα ένα σπόρο από χουρμά και είπε:«Ας φυτρώσει απ’ αυτό μια χουρμαδιά που θα ζει μέχρι να γεννηθεί ένας βασιλιάς που θα είναι ανώτερος απ’ το Σολομώντα».

«Γιατί άραγε θυμήθηκα σήμερα αυτή την ιστορία; Ακούω τα φύλλα μου να λένε ένα τραγούδι λυπητερό, γιατί άραγε;»

Οι οδοιπόροι ζυγώσανε και η χουρμαδιά έμαθε πως ο Ηρώδης τους είχε κυνηγήσει. Ξαφνικά η γυναίκα σήκωσε το κεφάλι. «Χουρμάδες» φώναξε με λαχτάρα αλλά δεν μπορούσε να τους φτάσει. Το παιδί που έπαιζε είπε ξαφνικά:«Δέντρο, σκύψε σκύψε». Η χουρμαδιά χωρίς να το θέλει άρχισε να σκύβει. Μια δύναμη την έσπρωξε. Αφού πήρανε τους χουρμάδες οι ταξιδιώτες, πήρανε πάλι το δρόμο μέσα στην έρημο.

Ένα καραβάνι πέρασε αργότερα από την όαση. Είδανε οι οδοιπόροι πως η κορυφή της χουρμαδιάς είχε μαραθεί.

―Παράξενο, είπε ένας, άκουσα να λένε πως αυτή η χουρμαδιά δε θα πεθάνει πριν δει βασιλιά πιο τρανό απ’ τον Σολομώντα.

―Μπορεί λοιπόν να τον είδε! αποκρίθηκε ο άλλος.

Τάξη Ε1


ΕΛΛΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ

Τι μας ενώνουν - Τι μας χωρίζουν


Μας χωρίζουν:

1) Το Αιγαίο και ο εναέριος χώρος.

Η Τουρκία βρήκε διάφορες αφορμές όπως την υφαλοκρηπίδα για αμφισβήτηση στον εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τη δέσμευση του άρθρου 1Β της σύμβασης της Γενεύης του 1958 το μεγαλύτερο μέρος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου άνηκε στην Ελλάδα. Οι μετρήσεις όμως του ωκεανογραφικού Σισμίκ στο Αιγαίο το 1976 δημιούργησαν ένταση η οποία άγγιξε τα όρια του πολέμου. Κατά τον ίδιο τρόπο ενέργησε και στον εναέριο χώρο.

2) Το Κυπριακό.

Οι Τούρκοι με την εισβολή τους στη Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 κατάφεραν να προσαρτήσουν το 38% του εδάφους. Το 1/3 του πληθυσμού κατέφυγε στο νότιο μέρος του νησιού ενώ πολλοί είναι νεκροί και αγνοούμενοι. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ανάν θα φέρει τις δυο πλευρές σε ένωση.

3) Το διαφορετικό επίπεδο δημοκρατίας και ανάπτυξης.

Οι διαφορές στο επίπεδο δημοκρατίας και ανάπτυξης είναι μεγάλες. Η Τουρκία ουσιαστικά διοικείται από τον στρατό ενώ και στην ανάπτυξη δεν τα πάει καλύτερα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί Τούρκοι είναι άνεργοι και ζητούν ένωση της Κύπρου για να τους δώσουν δουλειά οι Κύπριοι.

4) Η αμοιβαία καχυποψία.

Από την πολιτική, την ιστορία και τη θρησκεία των δυο χωρών πολύ δύσκολα θα προσέλθει ένωση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εθνικιστικές απόψεις οι οποίες συντηρούν τους φόβους και την εθνική ασφάλεια.



Μας ενώνουν:

1) Η Γεωγραφία.

Όπως ξέρουμε, οι δύο χώρες βρίσκονται πολύ κοντά η μία στην άλλη. Έχουν 1000 χρόνια κοινής ιστορίας (μέσα σ’ αυτή έχουν βρεθεί πάρα πολλές φορές εχθροί) και είναι πολύ δύσκολη η συμφιλίωση. Πιστεύουμε όμως ότι μετά από λίγα χρόνια ο τουρισμός, το εμπόριο και το περιβάλλον θα προχωρήσουν σε συμφιλίωση.

2) Η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελληνική πλευρά επιλέγοντας να στηρίξει την πορεία της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να κάνει την Τουρκία να μη θεωρεί την Ελλάδα ως αντίπαλο στην Ένωση.

Κύπρος - Κυπριακό

ΚΥΠΡΟΣ (9.000 χρόνια ιστορίας)

Το ένδοξο παρελθόν της.

Στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, το 3ο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο πήρε το όνομα του από το φυτό κύπρος (λαυσονία) ή από λέξη σημιτικής προέλευσης. Οι πρώτοι της κάτοικοι και οι παράλιοι συνοικισμοί της χρονολογούνται απ’ τη νεολιθική εποχή (7.000 – 3.900 π.χ.).

Η λεία πολλών κατακτητών.

Απ΄ τον 8ο αιώνα π.χ. γίνεται λεία πολλών κατακτητών όπως των Περσών, Αιγυπτίων και Ασσυρίων που κατακτούσαν διαδοχικά το νησί παρά τη σθεναρή αντίσταση των Κυπριακών Βασιλείων. Το 322-325 π.χ. περιλαμβάνεται στην αυτοκρατορία του Μέγα Αλεξάντρου, το 325 – 258 π.χ. άνηκε στους Αιγύπτιους, το 31 π.χ. στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, της Κλεοπάτρας και το 647 άρχισε να πολιορκείται στενά απ’ τους Άραβες για 3 αιώνες. Τελικά το 965 ο Νικηφόρος Φωκάς τους κατατρόπωσε και ελευθέρωσε την Κύπρο. Αργότερα γνώρισε τη Φραγκοκρατία (1191 – 1489) και τη Ενετοκρατία (1489 – 1571). Όπως βλέπουμε, η Κύπρος δεν ησύχαζε ούτε λεπτό. Γνώρισε και τη Οθωμανική Κατοχή το 1571 και μετά οι Τούρκοι την παρέδωσαν στους Άγγλους το 1878. Ο αντιαποικιακός αγώνας τελείωσε το 1960, οπότε και η Κύπρος ελεθερώθηκε. Σημαντικοί αγωνιστές ήταν οι: Γρηγόρης Αυξεντίου, Ανδρέας Δημητρίου, Μιχαλάκης Ζάκος, Ευάγορας Παλληκαρίδης και πολλοί πολλοί άλλοι.

Η Τούρκικη Εισβολή (1974)

Η χούντα που επικρατούσε στην Ελλάδα (1974), Θέλησε να κάνει το ίδιο και στην Κύπρο. Μ’ αυτή τη ευκαιρία ο τούρκικος στρατός με εντολή του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπουλέτ Ετσεβίτ, εισέβαλε στη Κύπρο να τη καταλάβουν με το πρόσχημα να τη βοηθήσουν. Την κατέλαβαν όμως σε 2 φάσεις. Τη 1η φάση στις 20-23 Ιουλίου άρχισαν να διαπραγματεύονται με τους Έλληνοκύπριους αλλά στις 14-16/8/1974 κατέλαβαν και το κομμάτι που ξέρουμε ως σήμερα – αξίζει να αναφερθούμε ότι τότε γραμματέας του ΟΗΕ ήταν ο Court Valt Haim (Αυστρία).

Η προσφυγή στον ΟΗΕ (1954-55)

Οι Έλληνες απευθύνθηκαν στον ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού αλλά δεν συμφώνησαν τα δυτικά κράτη – μέλη και το ζήτημα παραμερίστηκε. Αυτό στις 16/8/54. Όμως το Σεπτέμβρη του 1955 απέτυχε η διάσκεψη της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Αγγλίας με αποτέλεσμα στις 6/9/55 οι Τούρκοι να σκοτώσουν βίαια τους Έλληνες της Σμύρνης και της Πόλης.


Ο Kofi Anan –Γ. γρμ. του ΟΗΕ – έδωσε ένα σχέδιο για να βρεθεί μια λύση απ’ τις 2 πλευρές. Οι πλευρές το συζητούν, εμείς ευχόμαστε να λυθεί το ζήτημα των Κυπρίων όμως ποτέ ξανά η Κύπρος δε θα δοθεί ολόκληρη στους Κύπριους.


Επιλογές
Είδος

Νίκος Παππάς
Εγκυκλοπαίδεια
ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ Εκδ. Δομική

Επιλεκτικά
Γνώσεις – Απόψεις : συγγενών

Γ. Σταυρόπουλος
Εφημερίδες
Εγκυκλοπαίδεια

GRAND LAROUSE

Θ. Καζάνης
Περιοδικό
ΝΕΑ

Βιβλία
ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Μάριος Μαλεβίτης

και Κώστας Τομαράς

Καναβέλη Ιωάννα

Βασιλική Στεργίου
Εγκυκλοπαίδεια
ΝΕΑ


Ποιήματα - Ειρήνη

Το χάδι της μητέρας είναι ειρήνη,

ένας ανθισμένος κήπος είναι ειρήνη,

η αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους είναι ειρήνη,

η ευχάριστη δουλειά και τα χέρια γεμάτα φρούτα είναι ειρήνη.

Τα σχολεία γεμάτα παιδιά που παίζουν στα διαλείμματα είναι ειρήνη,

Οι μαθητές που κάνουν μάθημα στις τάξεις είναι ειρήνη,

Το χαμόγελο των ανθρώπων είναι ειρήνη.

Μαρινέλα Μερτίρη (Ε1)



Ειρήνη είναι μια πεδιάδα γεμάτη λουλούδια,

ένα καράβι που πλέει στην καταγάλανη θάλασσα.

Ο γεωργός που σπέρνει τα χωράφια του είναι ειρήνη,

τα παιδιά που πάνε στο σχολείο είναι ειρήνη,

οι άνθρωποι που πάνε στις δουλειές τους και τα παιδιά που παίζουν

είναι ειρήνη!

Γιώργος Κολιός (Ε1)



Ειρήνη είναι η απόλαυση της πρώτης βροχής του φθινοπώρου

και ένα δροσερό αεράκι.

Το μάθημα στις ζεστές αίθουσες του σχολείου το χειμώνα

και ο χιονοπόλεμος στην αυλή είναι ειρήνη.



Ειρήνη είναι το τσούγκρισμα του κόκκινου αυγού το Πάσχα,

το σούβλισμα του αρνιού, το στεφάνι του Μάη.

Το θέρισμα του σιταριού από το γεωργό είναι ειρήνη.

Ειρήνη είναι το μάζεμα του αυγού από το κοτέτσι.

Το δώρο του Αϊ-Βασίλη κάτω από το έλατο την Πρωτοχρονιά

είναι ειρήνη.

Εύη Μίνη (Ε1)

Η ειρήνη

Η ειρήνη είναι χαρά

όχι σαν τον πόλεμο σκλαβιά.

Η ειρήνη είναι χαρά

λουλούδια, πεταλούδες και πουλιά!



Η ειρήνη είναι χαρά

στη θάλασσα σαν κολυμπά,

χαρούμενη, ειρηνική

γαλήνια και ευγενική.



Η ειρήνη είναι χαρά,

το ποτάμι χαρά,

το σπίτι χαρά.



Αχ ! τι ωραία που περνώ..

Ειρήνη μου σ΄αναζητώ!


Μαρία Χατζηιωάννου (Γ2)



Αγάπη μου χρυσή !


Αχ ! Χρυσή μου αγάπη που χώνεσαι παντού !

Αχ ! Ζωή καλή, αγάπη θε’ να φέρει.

Απ΄τη χρυσή σου την ποδιά, φέρε ... μαργαριτάρια,

φέρε ..........τροφή,

φέρε ......... νερό.

Εγώ τίποτα δε λησμονώ απ’ τη χρυσή

αγάπη, χρώματα γλυκά !!!


Λιβανίου Μαριάνθη (Γ2)



Ο ύμνος της Ολυμπιάδας

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια σε διάφορες χώρες. Παλαιά γινόταν στην Ολυμπία.

Πολλοί μύθοι υπάρχουν για την αρχαία Ολυμπία και είναι οι εξής.

Η Ολυμπία στην αρχαιότητα δεν ήταν πόλη αλλά μια περιοχή που βρισκόταν στη

δεξιά όχθη του ποταμού Αλφειού, στο σημείο που ενωνόταν με τον παραπόταμο Κλαδεό.

Ένας μύθος σχετίζεται με τον Αλφειό που πίστευαν πως είναι ένας ψηλός και καλογυμνασμένος άντρας.

Μια μέρα είδε να ξεπροβάλει πίσω από μερικούς θάμνους μια πανέμορφη κοπέλα που κρατούσε τόξο και είχε περασμένη στο μισόγυμνο της ώμο μια φαρέτρα γεμάτη βέλη. Ήταν τόσο όμορφη που ο Αλφειός την κοίταζε σαν άγαλμα. Εκείνη το είδε και δεν του έδωσε σημασία. Λίγο αργότερα βρήκε έναν χωρικό και του περιέγραψε την κοπέλα που είδε. Εκείνος του είπε πως την λένε Αρεθούσα, μια παρθένα που ζούσε εκεί και λάτρευε το κυνήγι. Αυτή μετά από πολλές μέρες έφυγε και πήγε στην Σικελία. Ο Αλφειός έκλαψε πικρά και ένας τον λυπήθηκε και τον έκανε πηγή και αυτόν ποταμό. 'Ετσι λένε πως τα νερά του Αλφειού είναι τόσο μεγάλα που φτάνουν έως την Σικελία και συναντούν την πηγή Αρεθούσα. Αυτό πίστευαν οι αρχαίοι για τον Αλφειό.

Ακόμα υπάρχουν μύθοι και για την Ηλεία. Όπως ξέρουμε, στα αρχαία αγωνίσματα έπαιρναν μέρος μόνο άντρες. Ξεχωριστά οι γυναίκες έπαιρναν μέρος σε αγώνες δρόμου για να τιμήσουν την Ιπποδάμεια. Από παλαιά ακουγόταν ο ύμνος της Ολυμπιάδας και τον είχε γράψει ο Σαμαράς. Έτσι και σήμερα ακούγεται ο ύμνος της Ολυμπιάδας στα Ελληνικά επειδή η Ελλάδα είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.


Αυτό ο ύμνος είναι:


Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα

του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού,

κατέβα, φανερώσου κι άστραψε δω πέρα

στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού.


Στο δρόμο, στο πάλεμα και στο λιθάρι,

στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή,

και με τ' αμάραντο στεφάνωσε κλανάρι

και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.


Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός

και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου

αρχείο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός.


Ενα σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι:

ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ - ΠΙΟ ΨΗΛΑ - ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ

ΣΤ1 - Κολιός Βασίλης


ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ


Το πρωινό

Παιδιά που δεν τρώνε πρωινό, στο σχολείο νιώθουν

κουρασμένα, νυστάζουν και χάνουν πολύτιμες ώρες από την απόδοσή τους.

Το πρωινό μου μπορεί να αποτελείται από:

Ένα ποτήρι φρέσκο γάλα + 3-4 κουταλιές σούπας δημητριακά (χωρίς παραπάνω ζάχαρη και σοκολάτα) + 1 φρούτο.

Ένα χυμό πορτοκάλι, ένα ποτήρι φρέσκο γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με φυτικό βούτυρο και μέλι.

Ένα ποτήρι φρέσκο γάλα + 1 τοστ με τυρί + ζαμπόν άπαχο + ένα χυμό.

Ένα ποτήρι φρέσκο γάλα + 1-2 φέτες ψωμί με λάδι και ζάχαρη + 1 φρούτο.

Το κολατσιό του μαθητή

Στο σχολείο τρώω:

Ένα σάντουιτς που το έχω ετοιμάσει στο σπίτι από μαύρο ψωμί μαζί με τυρί, άπαχο ζαμπόν και λίγο μαρούλι.

Μέσα σ’ ένα στρογγυλό ψωμάκι έχω βάλει αβγό σφιχτό κομμένο στη μέση και λίγο τυρί.

Αγοράζω ένα κουλούρι και πίνω ένα χυμό.

Στο δεύτερο διάλειμμα τρώω 2 φρούτα.

Πίνω ένα χυμό χωρίς ανθρακικό.

Α + Β τάξη

Τα ναι και τα όχι των τροφών

Ναι στους ξηρούς καρπούς.

Όχι στα γαριδάκια.

Ναι στα φρέσκα φρούτα.

Όχι στην πίτσα.

Ναι στους φρέσκους χυμούς.

Όχι στα παγωτά.

Ναι στα γαλακτοκομικά.

Όχι στα γλυκά.

Ναι στα λαχανικά, όσπρια και θαλασσινά.

Όχι στα φαστ-φουντ.

Ναι στο νερό.

Όχι στα αναψυκτικά.

Ε1 - Εύη Μίνη

Παγωτά

Το παγωτό είναι ίσως το τρόφιμο που χαρακτηρίζει την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι όμως μια τροφή με πολλές θερμίδες, κυρίως από λίπος, αλλά και ιδιαίτερα ευπαθής στις καλοκαιρινές κλιματικές συνθήκες.

Έτσι ένα παγωτό μπορεί να μας «φορτώσει» με αρκετές θερμίδες που κυμαίνονται –ανάλογα με τον τύπο του παγωτού- από 90 – 350 ανά μπάλα ή περίπου 180 – 350 ανά 100 γραμμάρια. Λιγότερες βέβαια βρίσκουμε στα παγωτά τύπου «γρανίτα» και περισσότερες σε παγωτά τύπου «παρφέ».

Τελευταία, οι μεγάλες εταιρείες έχουν φέρει στην αγορά παγωτά τύπου «λάιτ» που δίνουν αρκετά λιγότερο λίπος και θερμίδες (70 – 120) ανά ξυλάκι.

Πέρα όμως από το θερμιδικό φορτίο, τα παγωτά θέλουν μεγάλη προσοχή, εύκολα μπορούν να αλλοιωθούν από τη ζέστη. Έτσι προσοχή θέλουν τα παγωτά που προσφέρονται χύμα, καθώς και τα παγωτά ψυγείου που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο. Ένα παγωτό που έχει κομμάτια πάγου είναι συχνά ακατάλληλο για κατανάλωση και χρειάζεται προσοχή.

Ε1 - Λιακοπούλου Βάλια



ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ


Δελφίνια


Είναι πανέμορφα, πανέξυπνα και συχνά επιδίδονται σε μοναδικές φιγούρες μέσα και έξω από το νερό! Τα δελφίνια ξέρουν να κλέβουν την παράσταση!



Γενικά χαρακτηριστικά
Τα δελφίνια είναι θηλαστικά και ανήκουν στην οικογένεια των δελφινιών! Δεν έχουν βράγχια όπως τα ψάρια, αλλά πνεύμονες, γι’ αυτό και αναγκάζονται να βγάζουν συχνά το κεφάλι τους από το νερό. Η ουρά τους, όπως και το χαρακτηριστικό ραχιαίο τους πτερύγιο, αποτελείται από πυκνούς ιστούς και δεν έχει κόκαλα. Μερικά από τα εξήντα περίπου είδη που υπάρχουν είναι το δελφίνι στενέλα, το ρινοδέλφινο και το κοινό σε όλους μας δελφίνι.

Ζουν γύρω στα εκατό χρόνια!

Διατροφικές συνήθειες

Τα δελφίνια συχνά ακολουθούν τα πλοία κατά μικρές ή μεγάλες ομάδες και τρέφονται με σουπιές, καλαμάρια, χταπόδια και μικρά ψάρια. Έχουν κωνικά δόντια και ο αριθμός τους ποικίλει ανάλογα το είδος. Συνήθως έχουν από 72 έως 104 δόντια.

Ορισμένα ειδικά εκπαιδευμένα δελφίνια μπορούν

να καταδυθούν ακόμα και στα 547 μέτρα!

Τρόπος επικοινωνίας

Τα πανέμορφα αυτά θηλαστικά δεν είναι μόνο πανέξυπνα αλλά και κοινωνικά, γι’ αυτό και είναι φιλικά με τους ανθρώπους. Ζουν σε ομάδες και επικοινωνούν μεταξύ τους, κυρίως με σφυρίγματα. Για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους, εκπέμπουν υπέρηχους, τους οποίους εστιάζουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η ηχώ που επιστρέφει λειτουργεί ως ηχητική εικόνα, που τους αποκαλύπτει αν πρόκειται για λεία ή για κάποιον κίνδυνο! Λέγεται ότι αγαπούν ιδιαίτερα τη μουσική!

Τα δελφίνια κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό! Πού οφείλεται αυτό; Στο ότι ο ύπνος λαμβάνει χώρα μόνο στο ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου κάθε φορά! Στη συνέχεια, θ’ ανοίξουν το κλειστό μάτι και θα κλείσουν το άλλο!


Εξαιρετικοί κολυμβητές

Θεωρούνται πρωταθλητές στο κολύμπι! Συνήθως κολυμπούν με 5 έως 11 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 30 χιλιόμετρα την ώρα! Επίσης, καταδύονται από 3 έως 45 μέτρα, ενώ μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού!

Η κυοφορία τους διαρκεί δέκα μήνες!

Τα δελφίνια έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά εδώ και 15 εκατομμύρια χρόνια!

Ε1 - Τούτσης Γιάννης



Μεσογειακή Φώκια

Από τα μεγαλύτερα είδη φόκων στον κόσμο, η μεσογειακή Φώκια έχει μήκος γύρω στα 2,5 μέτρα και ζυγίζει 300 κιλά περίπου. Το δέρμα της καλύπτεται από στιλπνό τρίχωμα, με πιο συνηθισμένα χρώματα το γκρίζο ή καφέ στη ράχη, με πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Τα νεογέννητα έχουν μήκος 1 μέτρο και ζυγίζουν 15-20 κιλά. Το δέρμα τους καλύπτεται από μακρύ μαύρο τρίχωμα μ’ ένα άσπρο «μπάλωμα» στην κοιλιά. Η αναπαραγωγική περίοδος τοποθετείται στους μήνες Μάιο- Νοέμβριο. Επειδή ο αναπαραγωγικός κύκλος διαρκεί 12 μήνες περίπου (10 μήνες κύηση και 6-8 εβδομάδες γαλουχία) και γεννιέται ένα μόνο μικρό ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι αργός. Μπορεί να φτάσει σε ηλικία και τα 45 χρόνια. Η φώκια « Μοναχός» τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία ψαριών, καθώς και με χταπόδια, καλαμάρια κ.ά. Χρειάζεται για να διατραφεί το 5% του βάρους της σχεδόν και για να εξασφαλίσει την τροφή της, μπορεί να διανύει μεγάλες αποστάσεις.


Αρχαία ελληνικά νομίσματα με φώκιες και αποσπάσματα της « Οδύσσειας» του Ομήρου, την περιγράφουν να λιάζεται σε αμμουδερές ακτές της Ελλάδας. Η Μεσογειακή Φώκια ή Φώκια Μοναχός (Monachus- Monachus),είναι τη στιγμή αυτή το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση ζώο της Ευρώπης.


Ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση


Οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα Καρέτα ανήκουν στο γένος των ερπετών. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του γένους αυτού είναι ότι το σώμα τους περικλείεται από ένα προστατευτικό περίβλημα που λέγεται χέλυο. Αυτό χωρίζεται σε δύο τμήματα το ραχιαίο Θυρεό και τον κοιλιακό Θυρεό.

Τα δύο τμήματα ενώνονται με τις περιθωριακές πλάκες που αφήνουν δύο ανοίγματα. Για τα μπροστινά άκρα, τα πίσω και το κεφάλι. Το κεφάλι είναι μικρό ωοειδές και έχει κεράτινο ρύγχος χωρίς δόντια. Τα είδη των χελωνών που ζουν στο νερό έχουν ενωμένα τα δάκτυλα των άκρων με μια δερμάτινη μεμβράνη που τα βοηθά να κολυμπούν. Δυστυχώς όμως οι χελώνες αυτές απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι παραλίες Βϊδοκοιλιά, Γλυφαδάκι, Ρωμανού και Μάτι αποτελούν βιότοπο αναπαραγωγής Καρέτας Καρέτας στην Ελλάδα. Οι παραλίες ωοτοκίας έχουν συνολικό μήκος 3.200μ. και πλάτος από 10 έως 30 μ.

Στα μέρη αυτά όμως υπάρχουν και προβλήματα. Τα τροχοφόρα στην παραλία μπορούν να καταστρέψουν τις φωλιές και να παγιδεύσουν τους νεοσσούς στις αυλακώσεις που προκαλούν στην άμμο με τους τροχούς τους. Ακόμη τα δυνατά φώτα στην παραλία μπορούν ν΄αποπροσανατολίσουν τους νεοσσούς στην πορεία τους προς τη θάλασσα. Οι παραλίες αυτές της ωοτοκίας ανακαλύφθηκαν το έτος 1982. Το 1983-1984 συνεχίστηκε η ερευνά για να βρουν επίσης το συνολικό αριθμό φωλιών. Τα προγράμματα που ανακάλυψαν τις παραλίες και τον αριθμό των φωλιών είναι ο Σ.Π.Θ.Χ. και [η φύση 2000].

Το 1985 ο Σ.Π.Θ.Χ ξεκίνησε πρόγραμμα καταγραφής της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στην παραλία Λεήμονα Σκάλας, στο κεντρικό τμήμα του Λακωνικού κόλπου, στον Ευρώτα. το 1989 γίνεται το πρώτο χειμερινό πρόγραμμα για την καταγραφή τυχαίων συλλήψεων των θαλάσσιων χελωνών.


Ο άνθρωπος έχει κάνει πολλά πράγματα για τις θαλάσσιες χελώνες και ελπίζει η Καρέτα Καρέτα να μην είναι πια είδος προς εξαφάνιση.

Τάξη Δ2

Η φώκια Μοναχός

Από τα μεγαλύτερα είδη φόκων στον κόσμο, η μεσογειακή Φώκια έχει μήκος γύρω στα 2,5 μέτρα και ζυγίζει 300 κιλά περίπου. Το δέρμα της καλύπτεται από στιλπνό τρίχωμα, με πιο συνηθισμένα χρώματα το γκρίζο ή καφέ στη ράχη, με πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Τα νεογέννητα έχουν μήκος 1 μέτρο και ζυγίζουν 15-20 κιλά. Το δέρμα τους καλύπτεται από μακρύ μαύρο τρίχωμα μ’ ένα άσπρο «μπάλωμα» στην κοιλιά. Η αναπαραγωγική περίοδος τοποθετείται στους μήνες Μάιο- Νοέμβριο. Επειδή ο αναπαραγωγικός κύκλος διαρκεί 12 μήνες περίπου (10 μήνες κύηση και 6-8 εβδομάδες γαλουχία) και γεννιέται ένα μόνο μικρό ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι αργός. Μπορεί να φτάσει σε ηλικία και τα 45 χρόνια. Η φώκια « Μοναχός» τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία ψαριών, καθώς και με χταπόδια, καλαμάρια κ.ά. Χρειάζεται για να διατραφεί το 5% του βάρους της σχεδόν και για να εξασφαλίσει την τροφή της, μπορεί να διανύει μεγάλες αποστάσεις.

Αρχαία ελληνικά νομίσματα με φώκιες και αποσπάσματα της « Οδύσσειας» του Ομήρου, την περιγράφουν να λιάζεται σε αμμουδερές ακτές της Ελλάδας. Η Μεσογειακή Φώκια ή Φώκια Μοναχός (Monachus- Monachus),είναι τη στιγμή αυτή το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση ζώο της Ευρώπης.

Από τα μεγαλύτερα είδη φόκων στον κόσμο, η μεσογειακή Φώκια έχει μήκος γύρω στα 2,5 μέτρα και ζυγίζει 300 κιλά περίπου. Το δέρμα της καλύπτεται από στιλπνό τρίχωμα, με πιο συνηθισμένα χρώματα το γκρίζο ή καφέ στη ράχη, με πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Τα νεογέννητα έχουν μήκος 1 μέτρο και ζυγίζουν 15-20 κιλά. Το δέρμα τους καλύπτεται από μακρύ μαύρο τρίχωμα μ’ ένα άσπρο «μπάλωμα» στην κοιλιά. Η αναπαραγωγική περίοδος τοποθετείται στους μήνες Μάιο- Νοέμβριο. Επειδή ο αναπαραγωγικός κύκλος διαρκεί 12 μήνες περίπου (10 μήνες κύηση και 6-8 εβδομάδες γαλουχία) και γεννιέται ένα μόνο μικρό ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι αργός. Μπορεί να φτάσει σε ηλικία και τα 45 χρόνια. Η φώκια « Μοναχός» τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία ψαριών, καθώς και με χταπόδια, καλαμάρια κ.ά. Χρειάζεται για να διατραφεί το 5% του βάρους της σχεδόν και για να εξασφαλίσει την τροφή της, μπορεί να διανύει μεγάλες αποστάσεις.


Αρχαία ελληνικά νομίσματα με φώκιες και αποσπάσματα της « Οδύσσειας» του Ομήρου, την περιγράφουν να λιάζεται σε αμμουδερές ακτές της Ελλάδας. Η Μεσογειακή Φώκια ή Φώκια Μοναχός (Monachus- Monachus),είναι τη στιγμή αυτή το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση ζώο της Ευρώπης.

Από τα μεγαλύτερα είδη φόκων στον κόσμο, η μεσογειακή Φώκια έχει μήκος γύρω στα 2,5 μέτρα και ζυγίζει 300 κιλά περίπου. Το δέρμα της καλύπτεται από στιλπνό τρίχωμα, με πιο συνηθισμένα χρώματα το γκρίζο ή καφέ στη ράχη, με πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Τα νεογέννητα έχουν μήκος 1 μέτρο και ζυγίζουν 15-20 κιλά. Το δέρμα τους καλύπτεται από μακρύ μαύρο τρίχωμα μ’ ένα άσπρο «μπάλωμα» στην κοιλιά. Η αναπαραγωγική περίοδος τοποθετείται στους μήνες Μάιο- Νοέμβριο. Επειδή ο αναπαραγωγικός κύκλος διαρκεί 12 μήνες περίπου (10 μήνες κύηση και 6-8 εβδομάδες γαλουχία) και γεννιέται ένα μόνο μικρό ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι αργός. Μπορεί να φτάσει σε ηλικία και τα 45 χρόνια. Η φώκια « Μοναχός» τρέφεται με μια μεγάλη ποικιλία ψαριών, καθώς και με χταπόδια, καλαμάρια κ.ά. Χρειάζεται για να διατραφεί το 5% του βάρους της σχεδόν και για να εξασφαλίσει την τροφή της, μπορεί να διανύει μεγάλες αποστάσεις.

Αρχαία ελληνικά νομίσματα με φώκιες και αποσπάσματα της « Οδύσσειας» του Ομήρου, την περιγράφουν να λιάζεται σε αμμουδερές ακτές της Ελλάδας. Η Μεσογειακή Φώκια ή Φώκια Μοναχός (Monachus- Monachus),είναι τη στιγμή αυτή το πιο απειλούμενο με εξαφάνιση ζώο της Ευρώπης.

Καρέτα - Καρέτα

Οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα Καρέτα ανήκουν στο γένος των ερπετών. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του γένους αυτού είναι ότι το σώμα τους περικλείεται από ένα προστατευτικό περίβλημα που λέγεται χέλυο. Αυτό χωρίζεται σε δύο τμήματα το ραχιαίο Θυρεό και τον κοιλιακό Θυρεό.

Τα δύο τμήματα ενώνονται με τις περιθωριακές πλάκες που αφήνουν δύο ανοίγματα. Για τα μπροστινά άκρα, τα πίσω και το κεφάλι. Το κεφάλι είναι μικρό ωοειδές και έχει κεράτινο ρύγχος χωρίς δόντια. Τα είδη των χελωνών που ζουν στο νερό έχουν ενωμένα τα δάκτυλα των άκρων με μια δερμάτινη μεμβράνη που τα βοηθά να κολυμπούν. Δυστυχώς όμως οι χελώνες αυτές απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι παραλίες Βϊδοκοιλιά, Γλυφαδάκι, Ρωμανού και Μάτι αποτελούν βιότοπο αναπαραγωγής Καρέτας Καρέτας στην Ελλάδα. Οι παραλίες ωοτοκίας έχουν συνολικό μήκος 3.200μ. και πλάτος από 10 έως 30 μ.

Στα μέρη αυτά όμως υπάρχουν και προβλήματα. Τα τροχοφόρα στην παραλία μπορούν να καταστρέψουν τις φωλιές και να παγιδεύσουν τους νεοσσούς στις αυλακώσεις που προκαλούν στην άμμο με τους τροχούς τους. Ακόμη τα δυνατά φώτα στην παραλία μπορούν ν΄αποπροσανατολίσουν τους νεοσσούς στην πορεία τους προς τη θάλασσα. Οι παραλίες αυτές της ωοτοκίας ανακαλύφθηκαν το έτος 1982. Το 1983-1984 συνεχίστηκε η ερευνά για να βρουν επίσης το συνολικό αριθμό φωλιών. Τα προγράμματα που ανακάλυψαν τις παραλίες και τον αριθμό των φωλιών είναι ο Σ.Π.Θ.Χ. και [η φύση 2000].

Το 1985 ο Σ.Π.Θ.Χ ξεκίνησε πρόγραμμα καταγραφής της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στην παραλία Λεήμονα Σκάλας, στο κεντρικό τμήμα του Λακωνικού κόλπου, στον Ευρώτα. το 1989 γίνεται το πρώτο χειμερινό πρόγραμμα για την καταγραφή τυχαίων συλλήψεων των θαλάσσιων χελωνών.

Ο άνθρωπος έχει κάνει πολλά πράγματα για τις θαλάσσιες χελώνες και ελπίζει η Καρέτα Καρέτα να μην είναι πια είδος προς εξαφάνιση.

Τάξη Δ2

Διόδους ο Κηλιδωτός

Ζει στις θερμές θάλασσες και είναι από τα πιο παράξενα ψάρια. Το σώμα του σκεπασμένο από πολλά αγκάθια, δεν μοιάζει με των άλλων ψαριών, αλλά θυμίζει τον σκαντζόχοιρο. Δεν είναι καλός κολυμβητής και προτιμάει να λικνίζεται από τα κύματα, κοντά στις ακτές.

Ο διόδους ο κηλιδωτός μπορεί να φουσκώνει το σώμα του με νερό ή αέρα και τότε παίρνει σχήμα σχεδόν σφαιρικό. Το κρέας του δεν τρώγεται, γιατί έχει μια άσχημη μυρωδιά. Η μόνη χρησιμότητά του είναι ότι μπορεί να στολίσει κάποιο ενυδρείο, με την περίεργη εμφάνισή του.

Τάξη Ε1 - Τούτσης Γιάννης

Γάλλος - Λαγός

Μόλις έρθει στην Ευρώπη άνοιξη οι αρσενικοί λαγοί κάνουν κάθε είδους τρέλα: πηδούν στον αέρα, κυλιούνται στο γρασίδι ή τσακώνονται μεταξύ τους. Μερικοί άνθρωποι λένε: «αυτός κάνει τρέλες σαν λαγός του Μάρτη», γιατί ξέρουν την συμπεριφορά του λόγω του καιρού τής αναπαραγωγής τους.

Οι λαγοί ανήκουν στην οικογένεια των κουνελιών μόνο που έχουν μερικές διαφορές: μερικές φορές βγαίνουν πιο μεγάλα, τα λαγουδάκια γεννιούνται με γούνα και έχουν ανοιχτά τα μάτια τους ενώ τα κουνελάκια γενιούνται συγνά με κλειστά μάτια.

Οι λαγοί και τα κουνέλια διατηρούν την ισορροπία της φύσης. Είναι τροφή για χιλιάδες αρπαχτικά: αλεπούδες, κουκουβάγιες, φύδια, γεράκια, νυφίτσες, λύκους, αγριόγατους κ.α. Οι λαγοί βρίσκονται βρίσκονται πάντα σε κίνδυνο παρ’ όλα αυτά ένα μικρό ποσοστό μπορεί να ξεφύγει κάθε χρόνο. Οι λαγοί δεν έχουν αμυντικό μέσο, παρ΄ όλα αυτά η λαγίνα παλεύει για να κρατήσει τα λαγουδάκια της ζωντανά. Οι λαγοί όμως τρέχουν πολύ γρήγορα και μπορούν να ξεφύγουν κάποτε απ΄ τους εχθρούς τους. Οι πιο γρήγοροι λαγοί μπορούν να φτάσουν τα 65 χ.μ. την ώρα. Την ημέρα οι λαγοί λουφάζουν σε διάφορα σημεία όπως: στην κουφάλα ενός δέντρου ή σε μια τούφα από θάμνο. Τη νύχτα βγαίνουν για βοσκή. Είναι φυτοφάγα ζώα και τρώνε κάθε είδους χορταρικό.

Ένα είδος ενδιαφέρον είναι ο λαγός των Άλπεων. Τον χειμώνα η γούνα του γίνεται κάτασπρη και μόνο οι άκρες των αφτιών του μένουν μαύρες. Με την άνοιξη βγάζει καφετιές τρίχες.

Το κατακαλόκαιρο πάλι γίνεται ολότελα καφέ, αλλά το φθινόπωρο ξαναγίνεται άσπρος. Αυτές οι χρωματικές αλλαγές βοηθούν το να κρύβεται απ΄ τους εχθρούς του στο φυσικό του περιβάλλον. Οι λαγοί των Άλπεων ζευγαρώνουν μόλις μπει η άνοιξη και γεννιούνται τέσσερα συνήθως λαγουδάκια. Η λαγίνα δεν τους φτιάχνει φωλιά κάθεται δίπλα τους και τα θηλάζει μόνο την νύχτα. Μετά αυτά τρώνε χόρτα.

Ζευγαρώνουν όταν κλείσουν τον χρόνο. Ζυγίζουν ως 2 κιλά και έχουν μήκος περίπου 40 εκατοστά. Τέλος ένας άλλος λαγός που αλλάζει χρώμα είναι ο ορκτικός. Βρίσκονται στην Αλάσκα και ζυγίζει 5,5 κιλά. Ο λαγός αυτός είναι τροφή για πολικές αλεπούδες, αρκούδες και από τους Εσκιμώους.

Καλαργύρου Μαρία

Quiz με Ζώα...


__ __ __ ό __



Τέτοιο φόβο σαν εμένα

δεν το έχει άλλο ζώο

και κανένα δεν πειράζω

μόνο χορταράκι τρώω.

Το κρέας μου είναι νόστιμο

κι όλοι με κυνηγάμε

κι αν μπορέσω και ξεφύγω

απ’ το κακό τους σκάνε.

Ά __ __ __ __
Είμαι ζώο περήφανο

πολύ σας χρησιμεύω

κι απ’ την αυγή ως το σούρουπο

μες στους αγρούς δουλεύω.

Στα χωριά και στα χωράφια,

κάθε μέρα φορτωμένο,

αλλά τρέχω και στις κούρσες

όταν είμαι γυμνασμένο.



__ __ __ __ __ ύ



Είμαι πονηρή, το ξέρω

αλλά όμως τι να κάνω;

Αν δεν κάνω πονηριές

απ’ την πείνα θα πεθάνω !

Όταν μπω μεσ’ στο κοτέτσι

καμιά κότα δεν αφήνω

κι όλοι σας με κυνηγάτε

για τη γούνα που σας δίνω.


__ ά __ __ __ __ __ __

Έχω υπομονή μεγάλη

και τον άνθρωπο βοηθάω

αλλά όμως αν θυμώσω

βήμα πια δεν το κουνάω.

Κουβαλάω όλα τα βάρη

και ποτέ δεν μουρμουρίζω

αλλά αν με κόψει η πείνα

αρχινάω και γκαρίζω.


1. Λαγός – 2.Άλογο – 3.Αλεπού – 4.Γαϊδαρος

Λιακοπούλου Βάλια



__ __ __ ό __



Τέτοιο φόβο σαν εμένα

δεν το έχει άλλο ζώο

και κανένα δεν πειράζω

μόνο χορταράκι τρώω.

Το κρέας μου είναι νόστιμο

κι όλοι με κυνηγάμε

κι αν μπορέσω και ξεφύγω

απ’ το κακό τους σκάνε.

Ά __ __ __ __
Είμαι ζώο περήφανο

πολύ σας χρησιμεύω

κι απ’ την αυγή ως το σούρουπο

μες στους αγρούς δουλεύω.

Στα χωριά και στα χωράφια,

κάθε μέρα φορτωμένο,

αλλά τρέχω και στις κούρσες

όταν είμαι γυμνασμένο.



__ __ __ __ __ ύ



Είμαι πονηρή, το ξέρω

αλλά όμως τι να κάνω;

Αν δεν κάνω πονηριές

απ’ την πείνα θα πεθάνω !

Όταν μπω μεσ’ στο κοτέτσι

καμιά κότα δεν αφήνω

κι όλοι σας με κυνηγάτε

για τη γούνα που σας δίνω.


__ ά __ __ __ __ __ __

Έχω υπομονή μεγάλη

και τον άνθρωπο βοηθάω

αλλά όμως αν θυμώσω

βήμα πια δεν το κουνάω.

Κουβαλάω όλα τα βάρη

και ποτέ δεν μουρμουρίζω

αλλά αν με κόψει η πείνα

αρχινάω και γκαρίζω.


1. Λαγός – 2.Άλογο – 3.Αλεπού – 4.Γαϊδαρος



__ __ __ ό __



Τέτοιο φόβο σαν εμένα

δεν το έχει άλλο ζώο

και κανένα δεν πειράζω

μόνο χορταράκι τρώω.

Το κρέας μου είναι νόστιμο

κι όλοι με κυνηγάμε

κι αν μπορέσω και ξεφύγω

απ’ το κακό τους σκάνε.

Ά __ __ __ __
Είμαι ζώο περήφανο

πολύ σας χρησιμεύω

κι απ’ την αυγή ως το σούρουπο

μες στους αγρούς δουλεύω.

Στα χωριά και στα χωράφια,

κάθε μέρα φορτωμένο,

αλλά τρέχω και στις κούρσες

όταν είμαι γυμνασμένο.



__ __ __ __ __ ύ



Είμαι πονηρή, το ξέρω

αλλά όμως τι να κάνω;

Αν δεν κάνω πονηριές

απ’ την πείνα θα πεθάνω !

Όταν μπω μεσ’ στο κοτέτσι

καμιά κότα δεν αφήνω

κι όλοι σας με κυνηγάτε

για τη γούνα που σας δίνω.


__ ά __ __ __ __ __ __

Έχω υπομονή μεγάλη

και τον άνθρωπο βοηθάω

αλλά όμως αν θυμώσω

βήμα πια δεν το κουνάω.

Κουβαλάω όλα τα βάρη

και ποτέ δεν μουρμουρίζω

αλλά αν με κόψει η πείνα

αρχινάω και γκαρίζω.


1. Λαγός – 2.Άλογο – 3.Αλεπού – 4.Γαϊδαρος

ΧΩΡΕΣ - Αυστραλία

Είναι η μικρότερη από τις έξι ηπείρους και το μεγαλύτερο νησί του κόσμου. Η Αυστραλία ήταν η τελευταία ήπειρος που ανακαλύφτηκε και αποικίστηκε από τους Ευρωπαίους. Οι αυτόχθονες κάτοικοι της Αυστραλίας, οι Αβοριγίνες, ήταν λαός κυνηγών.

Το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας είναι μια άνυδρη, επίπεδη έρημος. Πολλοί κάτοικοι ζουν στις τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις της. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και τη βιομηχανία.



ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Δημοκρατία

ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Καμπέρα

ΕΚΤΑΣΗ: 7.686.849 χλμ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 16.100.000 κατ.

ΓΛΩΣΣΑ: Αγγλική

ΝΟΜΙΣΜΑ: Δολάριο

Παππά Άννα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - Ναρκωτικά

Χρόνια τώρα μιλάμε για τοξικομανείς, ενώ η επιστήμη τους έχει χαρακτηρίσει, πολύ σωστά, σαν εξαρτημένα άτομα από τα ναρκωτικά με βάση τον ορισμό της ψυχολογικής και σωματικής εξάρτησης. Η ψυχική ή ψυχολογική εξάρτηση, που καλύπτει το 99% του προβλήματος των ναρκωτικών είναι η επιθυμία του νέου να παίρνει περιοδικά ή συστηματικά κάποια ναρκωτική ουσία, για να νιώσει ευχαρίστηση, ευφορία κ.λ.π.

Η σωματική ή φυσική εξάρτηση σιγά-σιγά γίνεται ανάγκη όπου το σώμα-οργανισμός έχει μάθει στη δράση μιας ουσίας και που στην έλλειψή της, εκδηλώνει μια σειρά από συμπτώματα, ιδρώτες, κομμάρες, εμετούς, ακόμα και σωματικούς πόνους.


Η επιστήμη όμως σήμερα πιστεύει ότι ο ψυχολογικός παράγοντας είναι αυτός που κυριαρχεί γιατί όπως έχει αποδειχθεί και από τα στεγνά «προγράμματα» τύπου ΙΘΑΚΗΣ, χωρίς υποκατάστατα, αλλά με μεγάλη θέληση, πολλοί νέοι απέχουν από τις ναρκωτικές ουσίες από την πρώτη κιόλας μέρα που μπαίνουν στο πρόγραμμα.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ναρκωτικών. (LSD, Όπιο, Κοκαΐνη, Μαριχουάνα, ηρωίνη, μορφίνη κλπ) τα οποία είναι ψυχότροπες ουσίες που αλλάζουν ουσιαστικά τον ψυχισμό του ατόμου.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Οι γονείς που μεγαλώνουν παιδιά να καταλάβουν ότι η φυσική, ζεστή, ειλικρινή και ανθρώπινη επαφή με αυτά, διαμορφώνουν μια ήρεμη και σταθερή προσωπικότητα όταν μεγαλώσουν δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας και συμβάλλουν στην πρόληψη.

Με συνέπεια, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια βάζουν τις βάσεις για μια ανθρώπινη επικοινωνία γονιών και παιδιών και δημιουργούν κλίμα ασφάλειας, αυτό που κάνει το νέο να πατά γερά στα πόδια του, να μην έχει ανάγκη την εξάρτηση, να βασίζεται στις ικανότητές του να δουλεύει με θάρρος για τους στόχους του.



Ο κόσμος, τα παιδιά, οι γονείς οι μαθητές, όλοι πρέπει να ενημερωθούν με στόχο:

α) να γνωρίσουν το πρόβλημα, β) να αλλάξουν νοοτροπία απέναντι στον εξαρτημένο νέο και γ) να θελήσουν να προσφέρουν εθελοντικά.

Πώς;

Με το ν΄αλλάξουν συνήθειες. Να εδραιώσουν την επικοινωνία στην οικογένεια. Ν΄αρχίσουν ένα στοιχειώδη διάλογο και παραπέρα να πάρουν ενεργά μέρος στην πρόληψη. Η αρχή της αποθεραπείας είναι το σημαντικότερο βήμα για την πορεία και την εξέλιξη του εξαρτημένου νέου. Δυστυχώς το ποσοστό των νέων που αποφασίζουν να αποτοξινωθούν αγγίζει μόλις το 2%, που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι καταφεύγουν στα κέντρα αποτοξίνωσης είτε από την πίεση των γονιών, των φίλων ή ενός δικαστηρίου , είτε από περιέργεια. Ακολουθεί μια διαδικασία από συνεντεύξεις με ειδικούς με σκοπό να αξιολογηθεί το περιστατικό. Αν όλα πάνε καλά μπαίνει στο κέντρο Σωματικής Απεξάρτησης στο ΝΤΑΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ παραμένει για 2-3 βδομάδες όπου χωρίς φάρμακα προετοιμάζεται για την ΙΘΑΚΗ, ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ της Σίνδου κλπ.

Είναι έτοιμη η κοινωνία να δεχθεί τα απεξαρτημένα άτομα;

Μήπως η υποκρισία της κοινωνίας γίνεται εμπόδιο; Πόσοι αλήθεια είναι εκείνοι που κόπτονται για την νεολαία, όταν όμως τους ζητηθεί μια θέση εργασίας προφασίζονται την ανεργία, το Ι.Κ.Α. το Φ.Π.Α. κ.ά.

Ασημακόπουλος Αθανάσιος

ΑΣΤΕΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΟΥΛΕΣ

Την περασμένη Κυριακή πήγαμε με τους γονείς μου στο ζωολογικό κήπο.

Πρώτα πήγαμε στη λίμνη με τις πάπιες.

Στο διπλανό παγκάκι καθόταν μία άλλη οικογένεια με τα παιδιά τους.

Η μητέρα τους, είχε αγοράσει τρία κουλούρια, ένα για τις πάπιες και δύο για τα παιδιά.

Το αγόρι έδωσε ένα ψίχουλο απ΄ το δικό του κουλούρι και το έπιασε η άσπρη πάπια.

Η μαύρη πάπια κυνηγούσε την άσπρη για να την τσιμπήσει.

Τότε η άσπρη έβαλε στο νου της να τσιμπήσει τη μαύρη.

Από την πολλή φόρα που είχαν πάρει τσίμπησαν ένα μικρό παπάκι.

"Ντροπή σας", είπε θυμωμένο το αγόρι.

Ξαφνικά το αγόρι παραπάτησε και έπεσε στη λίμνη.

Εκεί που η αδερφή του πήγε να τον βοηθήσει παραπάτησε και αυτή και έπεσε στη λίμνη.

Σε λίγο ήρθε η ώρα να φύγουν.

Όταν η μητέρα τους, τους είδε βρεγμένους άρχισε να τους φωνάζει.



Στο σχολείο ο δάσκαλος είπε στον Τοτό να γράψει τέσσερις προτάσεις:

Πάει στο σπίτι του και λεει στον μπαμπά του.

- Μπαμπά μου λες μία πρόταση;

- Δεν μπορώ διαβάζω εφημερίδα.



Ο Τοτός νόμιζε ότι ήταν πρόταση και την έγραψε.

Ύστερα πάει στη μαμά του και της λεει:

- Μαμά μου λες μια πρόταση;

- Δεν μπορώ καθαρίζω πατάτες.



Τη γράφει και αυτή.

Μετά από λίγο πηγαίνει κοντά στο παράθυρο, ακούει κάποιον να λεει:

- Σούπερ μαν τα ρα τα τα τα τα τα ...



Νόμιζε ότι την είπε ο μπαμπάς και ο Τοτός τη γράφει για πρόταση.

Εκείνη τη στιγμή ακούει πάλι τον μπαμπά του να λεει σ' ένα φίλο του:

- Ανέβα στη μηχανή και φύγαμε.

Την έγραψε κι αυτή.



Το πρωί πηγαίνει στο σχολείο. Ο δάσκαλος του λεει:

- Τοτό , διάβασέ μου τις προτάσεις σου.

- Δεν μπορώ διαβάζω εφημερίδα.

- Τοτό θα σε μαλώσω, λεει ο κύριος.

- Δεν μπορώ καθαρίζω πατάτες.

- Τοτό θα φας ξύλο.

- Σούπερ μαν τα ρα τα τα τα τα ....

- Τοτό θα φύγεις απ΄ το σχολείο.

- Ανέβα στη μηχανή και φύγαμε !!!!!

Νίκος Αθανασίου - Γ1

ΜΟΥΣΙΚΗ - Όπερα

Μελοποιημένο έμμετρο θεατρικό έργο.

Τους ρόλους υποδύονται τραγουδιστές, ενώ τη μουσική εκτελεί ορχήστρα. Το κείμενο ονομάζεται λιμπρέτο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το μελόδραμα, όπως αλλιώς ονομάζεται η όπερα, κατάγεται από θρησκευτικά δράματα του 15ου αιώνα. Σύμφωνα με άλλους μελετητές αποτελεί εξέλιξη των τραγωδιών της αρχαίας Ελλάδας.

Οι ελαφρές όπερες μικρής διάρκειας, λέγονται οπερέτες. Οι μονικες κωμωδίες του 20ου αιώνα (μιούζικαλ) προήλθαν από τις οπερέτες του 19ου αιώνα.

Η πρώτη όπερα ανεβάστηκε στην Ιταλία πριν 400 χρόνια περίπου. Ανάμεσα στους πιο διάσημους συνθέτες όπερας είναι ο Μότσαρτ, ο Βέρντι, ο Πουτσίνι, και ο Βάγκνερ. Από τους Έλληνες συνθέτες μελοδράματος διακρίθηκαν οι Καλομοίρης, Λαυράγκας, Σαμαράς κ. ά.

Παππά Άννα - Ε1

ΑΘΛΗΤΙΚΑ - Ιστορίες

1) Το 1912 ο Ιάπωνας δρομέας Σίζο Κανακούρι παράτησε το Μαραθώνιο επειδή ήταν εξαντλημένος. Όμως ορκίστηκε να ολοκληρώσει τον αγώνα και το 1967 πήγε στο Ολυμπιακό στάδιο της Στοκχόλμης ώστε να το ολοκληρώσει. Έτσι ο χρόνος του ήταν 55 χρόνια, 2 ημέρες, 32 λε λεπτά και 20,3 δευτερόλεπτα.

2) Ο Τσεχοσλοβάκος ο Εμίλ Ζάτοπεκ κέρδισε το Μαραθώνιο του 1952 με ευκολία και είπε μετά στο δημοσιογράφο <Ο μαραθώνιος είναι πολύ βαρετός>. Στον αγώνα είχε σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ κατά 6 λεπτά. Επίσης στον ίδιο αγώνα – ενώ προπορευόταν για 15 μίλια – επιβράδυνε ώστε να τον φτάσει το φαβορί του αγώνα, ο Τζιμ Πίτερς (Αγγλία). Όταν τον έφτασε ασθμαίνοντας του είπε ο Ζάτοπεκ: Δεν έχω ξανατρέξει σε μαραθώνιο αλλά μήπως θα πρέπει να πηγαίναμε λίγο πιο γρήγορα;.

3) Ο γηραιότερος αθλητής που πιάστηκε να παίρνει φάρμακα για να γίνει καλύτερος στους αγώνες ήταν ο Πολ Τσερούτι απ’ το Μονακό αλλά βγήκε μόλις 43ος στους 44.

4) Ο καναδός Μίδεν Τζόνσον πήρε φάρμακα το 1988 στο τελικό των 100 μέτρων και έκανε νέο παγκόσμιο ρεκόρ αφήνοντας στη 2η θέση το Καρλ Λιούις. Ήταν ο πιο γρήγορος άνθρωπος για 2 ημέρες γιατί το «κατάλαβαν» στην εξέταση που έκανε μετά βέβαια, το χρυσό δόθηκε στο Λιούις.

Νίκος Παππάς, Παρασκεύοπουλος Βασίλης

Αν θέλεις να βάλεις γκολ ... χρειάζεσαι ...

- Καλή αίσθηση του χώρου – όχι σαν τον Σάμι Γουαίν (Μάντσεστερ - Γιουνάιτεντ – 1923) που φαίνεται ότι ήταν αρκετά μπερδεμένος όταν η ομάδα του ισοφάρησε σε 2-2 την Όλνταμ. Ο Σάμι έβαλε όλα τα γκολ – ένα πέναλντι κι ένα χτύπημα φάουλ στην σωστή εστία και δύο αυτογκόλ στην λάθος εστία.

- Καλή ακοή – ιδιαίτερα στην αναγνώριση του ήχου της σφυρίχτρας του διαιτητή. Ο αριστερός αμυντικός Ντέβις Έβανς (Άρσεναλ, 1955) άκουσε ένα σφύριγμα και νόμισε ότι ήταν του διαιτητή που σφύριξε το τέλος του αγώνα με την Μπάκμπουλ. Τί έκανε λοιπόν; Κλότσησε την μπάλα μέσα στο ίδιο του το τέρμα. Το σφύριγμα που άκουσε ήταν απ’ τις κερκίδες. Ευτυχώς μέχρι εκείνη τη στιγμή η Άρσεναλ νικούσε 4-0 !

- Ένα μεγάλο κεφάλι – σαν αυτό του Πίτερς Άλντις (¨Αστον Βίλα 1952) ο οποίος έβαλε γκολ με κεφαλιά εναντίον της Σάντερλαντ από την απόσταση – ρεκόρ 32 μέτρων. (Το μοναδικό γκολ που έβαλε στην καριέρα του)

Quiz

Ο τερματοφύλακας Ντέιβ Μπίσαντ (Σαουθάμπτον 1993) τραυματίστηκε στο πόδι όταν:


1. η γυναίκα του τον πάτησε με το αυτοκίνητο,

2. ένας άλλος παίχτης τον έκανε ένα αστείο με μια τσιμεντένια μπάλα,

3. έριξε μόνος κάτι στο δάκτυλο του ποδιού του.

Απάντηση:
Του έπεσε απ’ τα χέρια του ένα μπουκάλι γυάλινο.

Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες (Αρχαία Ολυμπία)


1. Σωστό (Σ) ή Λάθος (Λ).

Το Λεωνιδαίο ήταν η είσοδος επισήμων πομπών.
Ο ναός του Δία είχε τον περίφημο Δία του Φειδία.
Η νίκη του παιώνιου ήταν ένα γιγαντιαίο κτίσμα στην Αρχαία Ολυμπία.

1ο Τεύχος - Ιούνιος 2002

Η Σταύρωση ενός λαού !

Πλησιάζουν οι ημέρες που θα γιορτάσουμε την είσοδο του Ιησού με τα ωσαννά στα Ιεροσόλυμα, την εβδομάδα των Παθών, την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού.

Αμέσως το μυαλό μου πάει στους τόπους που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, στους Άγιους Τόπους. Στην περιοχή αυτή όμως γίνεται ένας φοβερός πόλεμος. Όλοι οι άνθρωποι, χριστιανοί και μη, έχουν στραμμένα με αγωνία τα βλέμματα πάνω της. Οι Ισραηλινοί έχουν κηρύξει έναν ανελέητο πόλεμο εναντίον των Παλαιστινίων.

Αποκλεισμός του Αραφάτ του ηγέτη ενός λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα του, βομβαρδισμοί, τραυματισμοί μικρών και μεγάλων, σκοτωμοί αθώων ανθρώπων, πείνα δυστυχία... Όλοι οι λαοί της γης παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.

Οι ηγέτες των μεγάλων λαών[ ΟΗΕ ] τους λένε να σταματήσουν και να αφήσουν αυτόν τον ταλαιπωρημένο λαό, που έχει το δίκιο με το μέρος του, να ζήσει ήσυχα και ελεύθερα στην πατρίδα του. Όμως υνεχίζουν χωρίς να λογαριάζουν κανέναν.

Βλέπετε έχουν τη δύναμη του χρήματος και οι άλλοι είναι οι φτωχοί. Όμως στη ζωή η δύναμη που δίνει στους ανθρώπους το δίκιο, ξεπερνά κάθε δυσκολία και στο τέλος ο άνθρωπος δικαιώνεται.

Εύχομαι και προσεύχομαι να περάσει η εβδομάδα των παθών γι αυτόν τον δυστυχισμένο λαό και μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου να έρθει και η Ανάσταση για την Παλαιστίνη !











(Η Μαρία είχε γράψει το άρθρο αυτό πριν τις διακοπές του Πάσχα)

Νικολοπούλου Μαρία








Βιβλία

Τα ασημένια πατίνια της Π.Ζ. Σταλ. - Εκδόσεις Μίνωα

Σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τόπους, τα παιδιά είναι ίδια κι ας ζούνε διαφορετικά. Χαίρονται, αγαπούν, διασκεδάζουν, πονάνε, γελούν, λυπούνται, προσπαθούν. Τι παιδιά να ήταν άραγε σ' εκείνη την παλιά Ολλανδία ο Χανς και η Γκρέτελ; Πως βγάλανε πέρα τις δοκιμασίες με τη φτώχεια και με έναν άρρωστο πατέρα; Πως τα βγάλανε πέρα στη μεγάλη παγοδρομία, που έδινε έπαλθο στο νικητή ένα ζευγάρι ασημένια πατίνια;


Όταν πήγαινα τετάρτη δημοτικού της Τζούντι Μπλουμ. - Εκδόσεις Κέρδος

Ο Πίτερ Χάτσερ έχει ένα μικρό αδερφό, το Φατζ. Ο Φατζ δημιουργεί συνεχώς προβλήματα. Πετάει πουρέ στους τοίχους του Παραδείσου των Χάμπουργκερ, γεμίζει με μουντζούρες τη σχολική εργασία του Πίτερ και άλλα πολλά. Ο Πίτερ δεν τον αντέχει άλλο. Πως όμως να πείσει τους γονείς του να δώσουν και σ' αυτόν σημασία;

Προτεινόμενα Βιβλία

1. "Ο Χιτών" του Λοϋδ Ντάγκλας - Εκδόσεις Άγκυρα.
2. "Χάϊντι" της Γιοχάνα Σπύρι - Εκδόσεις Άγκυρα.
3. "Με Οικογένεια" του Έκτωρ Μάλο - Εκδόσεις Άγκυρα.
4. "Χωρίς Οικογένεια" του Έκτωρ Μάλο - Εκδόσεις Άγκυρα.
5. "Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν" της Μπέττυ Σμίθ - Εκδόσεις Μίνωα.
6. "Στο κολέγιο του Σαιν Κλαιρ" της Ένιντ Μπλάντον - Εκδόσεις Μίνωα.
7. "Η Μαύρη Καλλονή" της Άννα Σιούελ - Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
8. "Η μώβ ομπρέλα" της Άλκη Ζέη - Εκδόσεις Κέδρος.
9. "Το καλοκαίρι με το δελφίνι" της Κάθριν Ολφρέϊ - Εκδόσεις Ψυχογιός.
10. "Η μικρή πριγκίπισσα" της Φράνσες Χότζσον Μπαρνέρ - Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
11. "Εμένα με νοιάζει" της Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη - Εκδόσεις Πατάκη.

Γιακουμάκη Όλγα


ΦΥΣΗ - ΖΩΑ


Καγκουρό

Ο πρώτος Ευρωπαίος που είδε καγκουρό ήταν ο Ολλανδός ναυτικός Πέλσαρτ, το 1629. Το πλοίο του είχε ναυαγήσει στην ακτή της Αυστραλίας. Βγήκε στη στεριά και ξάπλωσε στο χορτάρι να ξεκουραστεί. Ξαφνικά είδε ένα καγκουρό. Όταν έφτασε στην Ευρώπη τα είπε στους άλλους ταξιδιώτες. Το όνομά τους το πήραν από τον Άγγλο θαλασσοπόρο Τζέημς Κουκ, περίφημος εξερευνητής, το 1770, στην Αυστραλία. Όταν ο Κουκ ρώτησε τους Ιθαγενείς πώς λέγεται αυτό το ζώο του απάντησαν: << Καν γκου ρό >>, που σημαίνει πάνω-κάτω. Το αληθινό όνομα του Καγκουρό στη γλώσσα των Ιθαγενών είναι γολαρού και το λένε έτσι μέχρι και σήμερα. Αυτά που είχε δει ο Κουκ ήταν τα γαλαμπί όπως τα λένε οι Ιθαγενείς, και ανήκουν και αυτά στην οικογένεια των μακρόποδων.

Όλα όμως τα ζώα που τα λένε καγκουρό, μικρά ή μεγάλα ανήκουν στην τάξη των μαρσιποφόρων. Το όνομα μαρσιποφόρα προέρχεται από την αρχαία λέξη μάρσιπος, που σημαίνει σάκος και δόθηκε στα ζώα αυτά επειδή, η θηλυκιά έχει ένα είδος σάκου στην κοιλιά, όπου τα μικρά τους περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Στην κοιλιακή πλευρά του μαρσίπου υπάρχουν οι θηλές, απ' όπου τα μικρά καγκουρό θηλάζουν για μερικούς μήνες. Όταν γεννηθούν, η μητέρα γλείφει το τρίχωμα της κοιλιάς της κι ανοίγει ένα δρόμο ως τον σάκο, ώστε τα μικρά να μπορούν εύκολα να τον βρούν.

Η θηλυκιά γεννάει ένα, και καμιά φορά δύο, μικρά. Μερικοί επιστήμονες λένε ότι τα καγκουρό ζούσαν σε δέντρα, δεν είναι γνωστό πώς ή γιατί κατέβηκαν στο έδαφος. Ωστόσο ένα είδος τα δενδρόβια καγκουρό ξαναγύρισαν στα δέντρα όπου τρέφονται και κοιμούνται.

Τα καγκουρό διαφέροντας από πολλά ζώα δεν φτιάχνουν συνήθως φωλιές ή λαγούμια. Ζουν χωρίς να έχουν κανένα καταφύγιο, τριγυρνούν ελεύθερα και τρέχουν εδώ κι εκεί με καταπληκτικά πηδήματα που φτάνουν τα 6 έως 8 μέτρα και τα βοηθούν να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, σχεδόν ως πενήντα χιλιόμετρα την ώρα. Στηρίζονται στα δυνατά πισινά πόδια και στην ουρά ως πρόσθετο υποστήριγμα.

Το ενήλικο, γκρίζο, γιγάντειο καγκουρό μπορεί να φτάσει τα δυόμισι περίπου μέτρα. Το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 100 κιλά. Τα δενδρόβια καγκουρό δεν ξεπερνούν το ένα μέτρο. Από τότε που φέρανε στην Αυστραλία αλεπούδες και σκύλους, τα μικρότερα καγκουρό αποδείκτηκαν θανάσιμοι εχθροί τους.
Όλα τα καγκουρό είναι φυτοφάγα. Τα περισσότερα τρώνε φύλλα ή χορτάρι. Για να φτάσουν τα φύλλα, τα δενδρόβια καγκουρό σκαρφαλώνουν στα δέντρα, χρησιμοποιώντας για στήριγμα τις ουρές τους. Μπορούν να κοιμηθούν πολλές ώρες την ημέρα, στη διχάλα ενός δέντρου.

Καλαργύρου Μαρία


Καρχαρίας Τίγρης - Ξιφίας - Πεταλούδα με χελιδονοουρά - Γαλάζια φάλαινα

Ο Καρχαρίας Τίγρης

Πρόκειται για φονιά. Ο καρχαρίας Τίγρης κυνηγάει δελφίνια, ψάρια και χελώνες, αλλά μπορεί να στραφεί και κατά κολυμβητών. Έχει μεγάλο ουραίο πτερύγιο που φτάνει σε μήκος 5,5 μέτρα (18 πόδια).

Το σώμα του μπορεί να φέρει λωρίδες που δείχνουν τη ζωή τους. Βρίσκεται στον Ινδικό, Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Πολλές φορές κυνηγούν κατά αγέλη.


Ο Ξιφίας

Το μακρύτερο ρύγχος που φτάνει στο 1,5 μέτρο μήκος, ανήκει στο ψάρι ξιφίας. Ο ξιφίας είναι ένας άλλος δρομέας των ανοιχτών θαλασσών. Ίσως να κινείται με ταχύτητα πάνω από 65 χιλιόμετρα την ώρα. Μια σύγκρουση του ρύγχους του με ξύλινο πλοίο μπορεί να προκαλέσει τρομερές ζημιές, αφού το ψάρι ζυγίζει πάνω από 650 κιλά και φτάνει σε 5 μέτρα μήκος.


Σπάνια πεταλούδα με χελιδονοουρά.

Η πεταλούδα αυτή μετακινείται από λουλούδι σε λουλούδι, ψάχνοντας για νέκταρ. Η μακριά της διπλή «ουρά» μοιάζει με δύο κεραίες. Αυτό μπερδεύει τα επιτιθέμενα πουλιά και δίνει στην πεταλούδα μια ευκαιρία να ξεφύγει.


Γαλάζια φάλαινα.

Στη δεκαετία του 1930 υπήρχαν περισσότερες από 200.000 γαλάζιες φάλαινες, κυνηγήθηκαν όμως για το λάδι τους και ο αριθμός τους μειώθηκε σε λιγότερες από 2.000.

Προστατευμένες, αριθμούν τώρα τουλάχιστον 6.000.

Ζαχαροπούλου Μαρία




Αξιοπερίεργα


- Στις 30 Ιουνίου 1892, στο Μπέρμιγχαν της Αγγλίας, έβρεξε βατράχια.

- Το μικρότερο μαρσιποφόρο θηλαστικό στον κόσμο είναι ένα είδος τρωκτικού που συναντάται στην Αυστραλία και ζυγίζει περίπου 4 γραμμάρια, το μήκος του, 4,5 εκατοστά !

- Ξέρεις ότι η γη γίνεται πιο βαριά κατά 25 τόννους την ημέρα;

- 1533 φορές παραπάνω από την αξία της πλήρωσε ένας συλλέκτης για να αποκτήσει μια επιταγή ενάμισι δολλαρίου του 30ου προέδρου της Αμερικής του Κάλβιν Κούλτζ.

- Οι νυχτερίδες βγάζουν χιλιάδες κραυγές ανά λεπτό, τις οποίες δεν μπορεί να ακούσει ο άνθρωπος.

- Το άνθος της μελισσορχιδέας μοιάζει πολύ με μέλισσα, για να προσελκύει αληθινές μέλισσες στη γύρη του.

- Ο λαιμός ενός Μαμενχίσαυρα δεινόσαυρου που βρέθηκε στην Κίνα, έφτανε τα 10 μέτρα.

- Ξέρεις ότι οι χελώνες έχουν τέλεια όραση και όσφρηση, αλλά αδύνατη ακοή;

- Για την δημιουργία του Βίλατζ Πάρκ, στον Ρέντη, χρειάστηκαν 3 μεγαβάτ ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή όσο απαιτείται για μια πόλη 3.000 κατοίκων.

- Ο Ρώσος Ντιμίτρι Κινκλάτζε κατάφερε να σηκώσει 48 κιλά με τ' αυτιά του για 10 ολόκληρα λεπτά.

- Το ηφαίστειο που βρίσκεται στο νησί Στρομπόλι της Ιταλίας είναι γνωστό ως φάρος της Μεσογείου, εκρήγνυται κάθε 20 λεπτά.

- Ο Φυσητήρας βγάζει δόντια σε ηλικία 10 ετών.



Αίγυπτος - Η χώρα των Φαραώ

Η Αίγυπτος είναι μια χώρα με μεγάλη ιστορία και επιβλητικά έργα, από τα μεγαλύτερα που έχει να επιδείξει ο άνθρωπος. Ολόκληρη η κοιλάδα του Νείλου είναι γεμάτη με καταπληκτικούς ναούς και μνημεία, όπως οι πυραμίδες και η Σφίγγα.

Μια επίμονη εργασία

Δυτικά από την πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής βρίσκονται οι πυραμίδες της Γκίζας. Υπάρχουν εδώ και 4.000 χρόνια και είναι αδιάψευστοι μάρτυρες κοσμοϊστορικών γεγονότων, αλλά και προσωπικοτήτων που πέρασαν από μπροστά τους. Οι πυραμίδες ήταν μεγάλες τριγωνικές πέτρινες κατασκευές που χτίζονταν πάνω από τους τάφους των αρχαίων Αιγυπτίων βασιλιάδων. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα στην κατασκευή των πυραμίδων ανάγκασε τους Αιγυπτίους να ασχοληθούν με τα μαθηματικά και να κάνουν ακριβείς υπολογισμούς και μελέτες. Τα κατάφεραν, μάλιστα, τόσο καλά, που κατασκεύασαν οχτώ πυραμίδες στις όχθες του Νείλου. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν χιλιάδες σκλάβοι που δούλευαν για πολλά χρόνια. Η είσοδος στο εσωτερικό της πυραμίδας ήταν κρυφή, ενώ κάτω από τον τεράστιο όγκο της υπάρχουν δαιδαλώδεις διάδρομοι και ναοί με θαυμάσιες τοιχογραφίες και επιγραφές. Ο νεκρικός θάλαμος φιλοξενούσε τη μούμια του νεκρού βασιλιά Φαραώ και μαζί του βρίσκονταν αντικείμενα που θα ήταν χρήσιμα στην επόμενη ζωή του. Με το πέρασμα των αιώνων οι πυραμίδες είχαν λεηλατηθεί και έμειναν ελάχιστες ώστε να μας δώσουν πληροφορίες για τον πολιτισμό των αρχαίων Αιγυπτίων. Ένας από τους νεκρικούς θαλάμους που δεν λεηλατήθηκαν ήταν του βασιλιά. Τουταγχαμών που ανακαλύφτηκε το 1922 με μεγαλειώδη ευρήματα.

Η πρώτη πυραμίδα χτίστηκε στην έρημο Σαχάρα, στα χρόνια του Φαραώ Δζέρερ και έχει ύψος 62 μέτρα. Στην Αίγυπτο σώζονται γύρω στις 80 πυραμίδες. Η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα που είναι και ένα από τα εφτά θαύματα του κόσμου έχει ύψος 138 μέτρα. Στην Γκίζα βρίσκεται και η Σφίγγα που φυλάει την πυραμίδα του Χεφρήνα, ένα γιγάντιο, λίθινο, φανταστικό πλάσμα που παριστάνει ένα λιοντάρι με ανθρώπινο κεφάλι.

Νάνος Βασίλης




Ποδόσφαιρο: Κουφά και παράξενα !


- 1945: Όταν χτυπιέται πέναλτυ κανείς παίκτης δεν πρέπει να κουνηθεί. Στο Σκοτσέζικο Πρωτάθλημα (Κίλμαρνοκ - Πάτρικ θιστλ) δίνεται πέναλτυ υπέρ της Κίλμαρνοκ. Όμως ο διαιτητής υποχρεώνει τον παίχτη να χτυπήσει 7 φορές το πέναλτυ. Όταν ένα πέναλτυ ικανοποίησε το διαιτητή, το πέναλτυ αποκρούστηκε !!!


- 1887: Πρέστον - Χάιντ = 26 – 0

- 1924: Στον αγώνα Κριού Αλεξάντρα - Μπράντφορντ Πάρκ δίνονται 4 πέναλτυ σε 5 λεπτά !!!

- 1996: Το Εκουαδόρ - σ' ένα διεθνές παιχνίδι - κερδίζει πέναλτυ. Ο Ματάμπα το χτυπά, στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα και το παπούτσι του στα χέρια του τερματοφύλακα !!!

- Το πέναλτυ ξαναχτυπιέται !!! Ο Ματάμπα το εκτελεί και η μπάλα πάει στο κάθετο δοκάρι μαζί με το παπούτσι του. Το πρώτο πέναλτυ έπρεπε να είχε μετρήσει.


Παράξενα


Λαιμαργία για μαχαίρια

Μερικοί άνθρωποι διασκεδάζουν με το να τρώνε παράξενα πράγματα.

Το 1809 ένας Αμερικανός ναύτης πέθανε ανεξήγητα. Στη νεκροψία είδαν ότι είχε φάει 14 μαχαίρια.

Καφέ η σαμπάνια

Ο βασιλιάς της Πρωσίας - Φρειδερίκος μέγας αγαπούσε και τη σαμπάνια και το καφέ πάρα πολύ.

'Ετσι έψηνε το καφέ με σαμπάνια αντί για νερό.


Ηλεκτρικός Θρόνος

Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Μενελίκ Β' (1844 - 1913) παράγγειλε τρείς ηλεκτρικές καρέκλες από τους Αμερικάνους για να εφαρμόσει και στην χώρα του αυτή την ποινή. Όμως δεν του χρησίμευσαν γιατί δεν είχαν μπρίζες !

Έτσι τις χρησιμοποίησε για θρόνους !!!

θεόδωρος Καζάνης



Ξέρεις ότι ....

- Μια αγελάδα αναμασά την τροφή της 42 χιλιάδες φορές την ημέρα !

- Κάθε φορά που γελάς καταναλώνεις 3,5 θερμίδες.

- Ξέρεις οτι τα πρώτα ρωμαϊκά νομίσματα είχαν ελληνικές παραστάσεις;

Αβραμόπουλος Μιχάλης



Συνέντευξη απο την Κ.Βιολέττα

Η κυρία Βιολέττα Βλαχοδημητροπούλου εργαζόταν πολλά χρόνια στο σχολείο μας ως δασκάλα. Έτσι οι δαιμόνιοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας μας βρήκαν την ευκαιρία να της πάρουν συνέντευξη.

1) Μόνη σας διαλέξατε το επάγγελμα που ακολουθήσατε;
Ναι, μόνη μου επειδή μου άρεσε.

2) Συνήθως ποιες τάξεις παίρνατε;

Όλες τις τάξεις τις έπαιρνα. Συνήθως τις τέσσερις πρώτες.

3) Ποιά ήταν η αγαπημένη σας τάξη;

Η τετάρτη δημοτικού ήταν η αγαπημένη μου τάξη.

4) Είχατε διδάξει και σε άλλα σχολεία; Σε πόσα περίπου;

Ναι, σε περίπου 10 άλλα σχολεία.

5) Πόσα χρόνια είχατε διδάξει στο 4ο δημοτικό σχολείο;

13 χρόνια δίδαξα στο 4ο δημοτικό σχολείο απ' το 1987 ως 2000.

6) Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα απο τον καιρό τις διδασκαλίας σας;

Ναι, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Έχουν γίνει σχεδόν όλα ευκολότερα τώρα.

7) Τι αποκομίσατε απο το σχολείο μας;

- Οι αναμνήσεις που αποκόμισα ήταν οι περισσότερες καλές αλλά υπήρχαν και κακές.

8) Τι σας λείπει απο το σχολείο;

- Μου λείπουν οι γιορτές, τα παιδιά, οι συνάδελφοι, οι διάφορες εκδηλώσεις και οι εκδρομές.

Ήταν μια όμορφη περίοδο της ζωής μου.

9) Είναι δύσκολη η δουλειά του δασκάλου;

- Είναι δύσκολη και θέλει πολλή υπομονή, αλλά αν σου αρέσει αυτή η δουλειά την κάνεις

με ευχαρίστηση.

10) Πώς περνάτε τις ελεύθερες ώρες σας τώρα;

- Τις περνάω περισσότερο με το νοικοκυριό ή με κάποια εκδρομή ή με βόλτες στο χωριό μου.

11) Πως είναι τώρα η ζωή σας;

- Η ζωή μου τώρα είναι βαρετή αλλά ξεκούραστη.

Όλγα Γιακουμάκη - Λεωνίδας Ζούλας

Δήμητρα Κουστένη - Νίκος Παππάς

Βασιλική Στεργίου




Οικολογικά - Ανακύκλωση

Δραστηριότητες της τάξης μας.

1. Έχετε δει ποτέ ανακυκλωμένο χαρτί από χέρια παιδιών; Αν δεν έχετε δει, μάθετε ότι κάποια παιδιά της τάξης μας έφτιαξαν ανακυκλωμένο χαρτί από παλιές εφημερίδες.

2. Η τάξη μας συγκέντρωσε κουτάκια αλουμινίου για ανακύκλωση. Αφού όμως δε βρήκαμε τέτοιο μηχάνημα, τα κουτάκια κατέληξαν για φιλανθρωπικό σκοπό. Σε έναν κύριο που πουλώντας τα, ζει.

3. Εκτός από τα κουτάκια, συγκέντρωσαμε και γυάλινα μπουκάλια, που τα ανακυκλώσαμε στο μηχάνημα ενός πολυκαταστήματος. Με τα λεφτά που εισπράξαμε πήραμε κάτι για τη τάξη μας.

Όλγα Γιακουμάκη - Βίκη Στεργίου



Ανέκδοτα



Γραμματική και Χημεία

Στη Φυσική:

- Τι είναι ο κασσίτερος;

... Το συγκριτικό του κασέρι.



Μαγικές Λέξεις ! ! !

- Κώστα, Λουκά, Νίκο. Ελάτε σας έφαγε ένα απ’ αυτά η γάτα σας.

Θα σας τα φάει όλα.

- Τι μας έφαγε;

- Αυτό που σας είπα.

Τι είπε; (Λουκάνικο)

Εκείνο που την ..... ένοιαζε.

Στο ζωολογικό κήπο ένα κοριτσάκι κλαιει μόλις βλέπει ένα λιοντάρι.

- Γιατί κλαις; Της λεει ο πατέρας της.

- Γιατί αν σε φαει δε ξέρω ποιο λεωφορείο να πάρω για να πάω

στο σπίτι.


Το καλύτερο εστιατόριο !

- Αλήθεια είναι ότι το εστιατόριο σας είναι το καλύτερο της

περιοχής;

- Ναι, αλλά τι θέλετε; Το πιο φρέσκο αυγό του κόσμου; Τη πιο ζεστή σούπα του κόσμου;

Τι θέλετε;

- Μια μπριζόλα.

... Και του φέρνουν ... ένα ΚΟΚΚΑΛΟ !!!

Καζάνης Θοδωρής


Γιος του μπαμπά του

- Μπαμπά, μην θυμώσεις, αλλά πήρα 0 στο τεστ για τα ημίτονα και για τα συνημίτονα !

- Πάντα το 'λέγα οτι είσαι σκράπας στην γεωγραφία ...

Αβραμόπουλος Μιχάλης



Βρείτε το σωστό ...


1. Από που προέχεται το βαμβάκι;

πρόβατα

φυτά

σκουλήκια


2. Τα περισσότερα αιμοσφαίρια στον άνθρωπο είναι :

άχρωμα

λευκά

κόκκινα


3. Ποιά χώρα απο τις παρακάτω έχει περισσότερα πρόβατα;

Κίνα

Σουηδία

Αυστραλία


4. Το χρώμα του ήλιου είναι :

κίτρινο

πορτοκαλί

ροζ


5. Οι επιστήμονες εξετάζουν μικρά αντικείμενα με :

τηλεσκόπιο

μικροσκόπιο

κάμερα



6. Με ποιόν τρόπο εξάγουμε πετρέλαιο απο τη γή;

ανάφυση

εξάντληση

γεώτρηση


7. Ένα χταπόδι μπορεί να αλλάξει χρώμα σε λιγότερο από ...

ένα λεπτό

ένα δευτερόλεπτο

μια μέρα


8. Τα μυρμήγκια εμφανίστηκαν στη γη πριν από ... εκατομμύρια χρόνια.

50

60

70


9. Ποιό είναι το μεγαλύτερο υψόμετρο που βρέθηκαν ποτέ φυτά;

7.756 μ.

6.756 μ.

5.756 μ.



Ερώτηση










Σωστή

απάντηση
2
3
3
1
2
3
2
2
1



Ποίηματα



Η θάλασσα


Κοίτα θάλασσα το ωραίο σου χρώμα

και τα ψάρια μέσα σου που κολυμπούν χαρούμενα.



Στην αμμουδιά οι ομπρέλες γεμάτες κόσμο

και τα παιδιά να παίζουν και να κολυμπούν χαρούμενα.



Και τα ψάρια τα καημένα κινδυνεύουν από τους ψαράδες.

Μην ανησυχείς θάλασσα γιατί τα ψάρια δεν τελειώνουν.



Ο ήλιος λάμπει πάνω σου. Έχεις χρώμα χρυσό

και τα παιδιά νομίζουν πως χρυσά ψάρια ζουν μέσα σου.



Και όταν τον χειμώνα είσαι μόνη, μην ανησυχείς,

γιατί γρήγορα θά' ρθει το καλοκαίρι και θα είσαι χαρούμενη.


Μάριος Χούμος


Δυστυχία δεν υπάρχει


Δυστυχία δεν υπάρχει εκεί που παίζουν τα παιδιά.

Μια φωνούλα παιδική διώχνει την κακοκεφιά.

Ένα γλυκό βλέμμα: μια λέξη με ευγένεια δοσμένη.

Εκεί που φίλοι παίζουν δεν υπάρχει δυστυχία./

Μια μέρα θεού μέρα ίσως δεν υπάρχει δυστυχία.

Ποιός ξέρει, πότε ...

Η δυστυχία συννεφάκι είναι θα περάσει.

Μαζί με το σύννεφο φεύγει η μπόρα

και έρχεται ο θεριστής να σπείρει.


Θεόδωρος Καζάνης